Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 13:14
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Σε ελεύθερη πτώση στη 2η χειρότερη ημέρα για το 2022 – Ξεφεύγουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Χρηματιστήριο: Σε ελεύθερη πτώση στη 2η χειρότερη ημέρα για το 2022 – Ξεφεύγουν οι αποδόσεις των ομολόγων

Σε ελεύθερη πτώση έχει επιδοθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς σήμερα εκτυλίσσεται η δεύτερη χειρότερη συνεδρίαση για το 2022, μετά τις απώλειες 6,42% στις 24 Φεβρουαρίου την ημέρα δηλαδή που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία.

Από την άλλη οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να καταγράφουν άνοδο με αυτήν του δεκαετούς τίτλου να έχει εκτιναχθεί στο 4,60%, σε υψηλό τετραετίας και συμπτωματικά από τις 14 Ιουνίου του 2018.

Περί τις 13:00, ο Γενικός δείκτης έχει κάνει βουτιά 4,84% και έχει διολισθήσει στις 820 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαρτίου.  

Ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 41 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι μετοχές «ματώνουν», ενώ ο όγκος συναλλαγών έχει διαμορφωθεί στα 15 εκατ. τεμάχια.

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης διαγράφει σχεδόν 4,70%, ενώ εκείνος της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης προσεγγίζει το -5%.

Ο τραπεζικός δείκτης έχει βουλιάξει κατά 6,09% ενώ ο δείκτης της τεχνολογίας κατά 6,90%.

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σε συμπληγάδες (Alpha Bank -6,32%, Eurobank -5,42%, Εθνική -5,59%, Πειραιώς -7,90%).

Lamda, Quest, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Motor Oil με απώλειες υπό το -5%, ενώ η μετοχή της Mytilineos πραγματοποιεί βουτιά της τάξεως του 6,72%.

Η σημερινή εικόνα

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά όπως και αυτή των κρατικών ομολόγων δέχονται σήμερα κλυδωνισμούς, από ένα γενικευμένο sell-off των επενδυτών το οποίο συνεχίζεται από την περασμένη Παρασκευή για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Τα κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν εδώ και πολύ καιρό επιλογή των επενδυτών, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έφερε τις αποδόσεις τους σε υψηλό τετραετίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα το spread μεταξύ της απόδοσης της ελληνικής δεκαετίας και της αντίστοιχης γερμανικής έχει ανοίξει στις 280 μονάδες, επίπεδο από την εποχή της πανδημίας το 2020.

Η απόδοση της ελληνικής πενταετίας έχει ανέβει στο 3,63%, ενώ στο 4,17% έχει διαμορφωθεί αυτή του μακροπρόθεσμου τίτλου του εικοσαετούς. 

Χθες στις διεθνείς αγορές επικράτησε ένα μαζικό sell-off. Στη Wall Street, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης και δείκτης βαρόμετρο για το παγκόσμιο επιχειρείν, S&P 500, εισήλθε σε bear market (απώλειες ίσες ή περισσότερες του 20% από το τελευταίο υψηλό σε διάστημα 12 μηνών, εν προκειμένω από το ιστορικό του υψηλό τον περασμένο Ιανουάριο), εκεί που βρίσκεται ήδη ο τεχνολογικός Nasdaq.

Σήμερα στην Ευρώπη στο αρχικό στάδιο της συνεδρίασης τα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, στη συνέχεια όμως πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, η πτώση όμως είναι αρκετά πιο συγκεκριμένη από της ελληνικής αγοράς.

Σίγουρα στη διαμόρφωση του σημερινού κλίματος έχει συμβάλλει και η γεωπολιτική ένταση με την Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει να κλιμακώνει μέρα με τη μέρα την επιθετική του ρητορική.

Κατά πως υποστηρίζουν οι ειδικοί, με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές στην Τουρκία, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επιλέξει να βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, θέλοντας προεκλογικά να συσπειρώσει το εκλογικό σώμα γύρω από εκείνον.

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών μόλις στις 6 Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να πατήσει στις 900 μονάδες και μόλις μετά από πέντε συνεδριάσεις, έχει πλέον προσεγγίσει επικίνδυνα τη στήριξη των 800 μονάδων.

Η συγκυρία δεν μοιάζει καθόλου ευοίωνη, καθώς η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα σε μετοχές και κρατικά ομόλογα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει πολύ σοβαρά το πότε θα βγει στις αγορές, καθώς αν προχωρούσε σε έκδοση 10ετούς ομολόγου η απόδοσή του θα διαμορφωνόταν στο 4%, επίπεδο που αυξάνει πολύ το κόστος δανεισμού (υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το καλοκαίρι η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου χρέους έφθασε έως το 0,55%).

Οι προκλήσεις (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, αύξηση των επιτοκίων, πόλεμος στην Ουκρανία) εξακολουθούν και είναι παρούσες και τη δεδομένη στιγμή όσο η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχίζεται, η ελληνική αγορά μόνο επιλογή για τους επενδυτές δεν θα αποτελεί.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα σήμερα για τη Μπλε Κέδρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Εντός της εβδομάδας στη Βουλή η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News