ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο

Η αύξηση των αποδόσεων που σημειώνεται ως αποτέλεσμα των προσδοκιών ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν επιβραδύνει ουσιαστικά τη μείωση του χρέους των χωρών της περιφέρειας, αλλά θα μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο, εκτιμά η Moody’s. 

Οι σχετικά υψηλοί ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης λόγω των μεγάλων εισροών κοινοτικών κεφαλαίων και ο υψηλότερος πληθωρισμός θα αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος των και θα στηρίξουν τη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους.

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο-1

Βέβαια, η Moody’s τονίζει ότι μια ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων ή η χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη θα μπορούσε να εκτροχιάσει τη μείωση του χρέους, καθώς οι χώρες της Ν. Ευρώπης πιθανότατα θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν πρωτογενή ελλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό, η ικανότητά τους να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας χωρίς αύξηση του χρέους θα είναι πιο περιορισμένη, τονίζει ο οίκος. 

Moody’s για αύξηση των αποδόσεων: Δεν εκτροχιάζει το χρέος – μειώνει τον δημοσιονομικό χώρο-2

Παράλληλα, σημειώνει ότι η αλλαγή της σύνθεσης των ομολογιούχων εκθέτει τις χώρες της περιφέρειας στον κίνδυνο της φυγή των επενδυτών. Συγκεκριμένα, το τέλος των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ φέρνει περισσότερους τίτλους στα χέρια ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι είναι πιο ευαίσθητοι στο ρίσκο, τονίζει η Moody’s.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News