Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 07:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Πειραιώς: Φρένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ανοιχτές πωλήσεις

Τράπεζα Πειραιώς: Φρένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε ανοιχτές πωλήσεις

Ολοκληρώνεται σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings, η οποία με βάση και τη χθεσινή δεύτερη μέρα της ιδιωτικής τοποθέτησης, υπερκαλύπτεται πέντε περίπου φορές σε ότι αφορά το σκέλος των λοιπών μετόχων, οι οποίοι πλην των cornerstones investors και του ΤΧΣ, θα κατέχουν το 39% έως και 42% των νέων μετοχών.

Όπως έγραψε το Moneyreview, κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της ΑΜΚ, η Τράπεζα σταμάτησε να δέχεται προσφορές στο κατώτατο όριο τιμής , δηλαδή το 1 ευρώ ανά μετοχή και οι εγγραφές έγιναν στο ανώτατο εύρος τιμής, δηλαδή στο 1,15 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή ανεβάζει το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν μέσω της ΑΜΚ στο 1,38 δισ. ευρώ, επισφραγίζοντας την επιτυχία της αύξησης, που κλείνει σήμερα το απόγευμα. 

Η ΑΜΚ ολοκληρώνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση προειδοποιεί για τυχόν «ανοιχτές πωλήσεις», υπενθυμίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή των νέων μετοχών, όπως αυτό αναφέρεται στο Ενημερωτικό δελτίο είναι ενδεικτικό και τελεί υπό την τελική έγκριση του Χρηματιστηρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα το Χ.Α. θα ανακοινώσει στις 5 Μαϊου την ημέρα διαπραγμάτευσης, η οποία ενδεικτικά είναι η 7η Μαϊου.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει ότι: Σχετικά με τη διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων που συνδέονται με επικείμενες εισαγωγές μετοχών προερχόμενων από πρωτογενή διάθεσή τουςεπισημαίνειτην ανάγκη τήρησης του δεσμευτικά και πανευρωπαϊκά ισχύοντος καθεστώτος που διέπει τις ανοικτές πωλήσεις» και σημειώνει  ότι «κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίουτο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των νέων μετοχών είναι ενδεικτικό και όχι δεσμευτικό και εξαρτάται από την τελική έγκριση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του ΧΑΑυτό έχει σαν αποτέλεσμα ότι μέχρι και το πέρας της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής για την έγκριση εισαγωγής των μετοχών προς διαπραγμάτευση κατά την οποία και ορίζεται η ημερομηνία της διαπραγμάτευσης των μετοχών δεν μπορεί να υπάρξει διασφάλιση του επενδυτή ότι οι μετοχές που θα προέλθουν από οριστική κατανομή των δικαιωμάτων εγγραφής θα είναι διαθέσιμες για τυχόν διακανονισμό ανοικτής πώλησης που πραγματοποίησε πριν από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΧΑΣυνεπώςανοικτές πωλήσεις όπου ο διακανονισμός δεν διασφαλίζεταιδηλαδή στην περίπτωση των αυξήσεων όταν δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι οι εν λόγω μετοχές θα είναι διαθέσιμεςαπαγορεύονται και τυχόν παραβίαση του Κανονισμού (ΕΕαριθ. 236/2012 επιφέρει τις κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτόν». 

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να προλάβει φαινόμενα του παρελθόντος, κατά τα οποία υπήρξαν ανοικτές πωλήσεις μετοχών που προέκυπταν από τα δικαιώματα εγγραφής σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες όμως δεν ήταν διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής. Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να αποκομίσουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες η τιμή της Τράπεζας έκλεισε στα 1,760 ευρώ – πτώση 1,68% – τιμή κατά 53% ψηλότερη από εκείνη της έκδοσης των νέων μετοχών, δηλαδή το 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

Στο πλαίσιο της αύξησης η Πειραιώς Financial Holdings εκδίδει έως 1.200.000.000 νέες μετοχές η κατανομή των οποίων είναι η εξής:

• το 85% των νέων μετοχών, ήτοι τουλάχιστον 1.020.000.000 από τις νέες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά και 

• το 15% των νέων μετοχών, ήτοι τουλάχιστον 180.000.000 από τις νέες μετοχές, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη Δημόσια Προσφορά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό, οι λοιποί μέτοχοι μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, θα κατέχουν ποσοστό από 39,02% έως 45,02% και σε αυτούς περιλαμβάνονται σημαντικά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας όπως τα αμοιβαία κεφάλαια των Fidelity, Capital, BlackRock, Schroders και το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management, οι οποίοι θα εγγραφούν για ένα σημαντικό αριθμό μετοχών, που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 5%. 

Το οριστικό ποσοστό τους θα καθοριστεί από το ποσοστό που θα διατηρήσει τελικά το ΤΧΣ, που έχει δεσμευθεί ότι θα στηρίξει την αύξηση, συμμετέχοντας με ποσοστό από 25,6% (27% μαζί με τις μετοχές που ήδη διαθέτει) έως 31,8% (33% εάν συνυπολογιστούν και οι μετοχές που διαθέτει ήδη) και με βάση την κατανομή το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί από 337.599.151 έως και 412.621.183 μετοχές. Τα κεφάλαια που δεσμεύεται να επενδύσει το Ταμείο ανάλογα με το τελικό ύψος των μετοχών που θα λάβει στο ανώτατο όριο τιμής, δηλαδή το 1,15 διαμορφώνονται από 395 έως και 450 εκατ. ευρώ. 

Στην ΑΜΚ οι cornerstone investors, δηλαδή ο Τζον Πόλσον και ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και το Helikon Investments Limited έχουν δεσμευθεί ότι θα βάλουν 380 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα ο Τζον Πόλσον έχει δεσμευθεί ότι θα επενδύσει 265 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ και αναδεικνύεται ο αμέσως μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς Financial Holdings με 232.758.919 μετοχές και ποσοστό 18,62%. Ακολουθεί το επενδυτικό κεφάλαιο Helikon Investments, που με κεφάλαια 75 εκατ. ευρώ θα αποκτήσει το 5,22% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 65.217.391 μετοχές, ενώ ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με 40 εκατ. ευρώ θα διαθέτει το 2,9% της Τράπεζας και 36.311.132 μετοχές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News