Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 19:50
BUSINESS & FINANCE

H Επ. Κεφαλαιαγοράς ρίχνει φως στην «γκρίζα» οικονομία του Bitcoin

H Επ. Κεφαλαιαγοράς ρίχνει φως στην «γκρίζα» οικονομία του Bitcoin

Των Ηλία Μπέλλου και Γεράσιμου Χιόνη

Ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να μπει μια «τάξη» στα μικρά ανταλλακτήρια Bitcoin, τα οποία φυτρώνουν ανά την Ελλάδα, φιλοδοξεί να βάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για αυτόματες μηχανές, στις οποίες ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει μετρητά, αγοράζοντας το ψηφιακό νόμισμα.

Αυτή την στιγμή, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 60 σχετικά ATMs. Και ο αριθμός τους βαίνει αυξανόμενος. Την ίδια ώρα, πάνω από 100 επιχειρήσεις ήδη δέχονται τα Bitcoins και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα ως μέσο πληρωμής για μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Από ψιλικά είδη έως βιβλία. 

«Ποιο και πού είναι το πρόβλημα» θα μπορούσε να διερωτηθεί κάποιος. Η απάντηση σ’ αυτό ακριβώς το ερώτημα έγκειται στο εξής απλό: Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την προέλευση ή την κατεύθυνση αυτών των χρημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία «γκρίζα ζώνη», μέσω της οποίας δύναται να διακινηθούν μεγάλες ποσότητες χρημάτων -ακόμη και παράνομα αποκτηθέντων.

Τα πρώτα βήματα της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Θέλοντας να προλάβει τη δημιουργία μιας τέτοιας «τρύπας», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να καταρτίσει ένα ειδικό μητρώο, καλώντας τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολίων, καθώς και υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών και παραστατικών νομισμάτων, να εγγραφούν άμεσα -και συγκεκριμένα έως τις 31 Ιανουαρίου.

«Η ανωνυμία, η ταχύτητα της συναλλαγής, η ευκολότερη συγκάλυψη της προέλευσης και του προορισμού τους, και η δυνατότητα μεταφοράς και αποθήκευσης εκτός του ρυθμιζόμενου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθιστούν τα εικονικά νομίσματα ιδανικά μέσα για τη διενέργεια παράνομης δραστηριότητας, μη δυνάμενης να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά» δήλωνε προσφάτως, σε αποκλειστική συνέντευξη στην «Καθημερινή», η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Νατάσα Στάμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σ’ αντίθεση μ’ άλλες χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα την αρμοδιότητα της εποπτείας και της διαμόρφωσης του απαραίτητου πλαισίου των εικονικών νομισμάτων έχει αναλάβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι η Τράπεζα της Ελλάδος. Κι αυτό, διότι τα κρυπτονομίσματα αντιμετωπίζονται ως άυλες αξίες χαρτοφυλακίου και όχι ως συνάλλαγμα.

Bitcoins σε ψιλικατζίδικα και μίνι μάρκετ

Αυτό τη στιγμή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», τερματικά ATMs για κρυπτονομίσματα έχουν εγκατασταθεί σε μια σειρά καταστημάτων, από βιβλιοπωλεία και ψιλικατζίδικα, έως μίνι μάρκετ και μικρούς ειδικευμένους χώρους σε δρόμους της Αθήνας κι άλλων πόλεων της Ελλάδας.

«Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας επίσημα στοιχεία σχετικά με το είδος, την αξία, τον σκοπό χρήσης των κρυπτονομισμάτων, τον τρόπο ανταλλαγής, ούτε και σχετικά με τον αριθμό και την ιδιότητα των παρόχων και των χρηστών» εξηγούσε στο ίδιο ρεπορτάζ η κ. Στάμου. «Ετσι, δεν είναι ακόμα εφικτή η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης και η εκτίμηση των εποπτικών κινδύνων».

Εξάλλου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευκρινίζει ότι η έγγραφή στο μητρώο δεν σηματοδοτεί και την αυτόματατη αδειοδότηση των επίμαχων παρόχων.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή στους εγγεγραμμένους παρόχους ως προς την αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στους επενδυτές ότι ο πάροχος έχει αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ότι οι επενδυτές απολαμβάνουν της σχετικής προστασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών» σημειώνεται χαρακτηριστικά, στη σχετική απόφαση.

H αγορά του 1 τρισ. δολ.

Αντίθετα, αποτελεί ένα πρώτο βήμα στη μακρά διαδικασίας αναγνώρισης, καταμέτρησης και εποπτείας της σχετικής αγοράς, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη οντότητα, δεδομένου ότι η δκεφαλαιοποίηση όλων των κρυπτονομισμάτων ήδη υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάριο. Ποσό εξαιρετικά υψηλό.

Μάλιστα, στη ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά συμμετέχουν περισσότερα από 55 εκατομμύρια ψηφιακά πορτοφόλια (wallets), μέσω των οποίων ο χρήστης μπορεί να αποθηκεύει τα Bitcoins του ή να κάνει την οποιαδήποτε συναλλαγή και μεταφορά, μέσα σε λίγα λεπτά και με πολύ χαμηλό κόστος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ή ψηφιακά νομίσματα, το Bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα δεν εκδίδονται από κυβερνήσεις ή κεντρικές τράπεζες, και χαρακτηρίζονται από πλήρη απουσία εποπτείας και κεντρικού ελέγχου. Ο καθένας μπορεί να ανοίξει ένα «πορτοφόλι» online και να κάνει συναλλαγές με Bitcoins, χωρίς να υποχρεούται να προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο ταυτότητας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News