BUSINESS & FINANCE

Οι «λοκατζήδες» του ΕΦΚΑ

Οι «λοκατζήδες» του ΕΦΚΑ

Ανεβάζει ταχύτητα ο ΕΦΚΑ για να εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς συντάξεις καθώς το πρόβλημα και λόγω της πανδημίας έχει γιγαντωθεί. Μέχρι το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί το στοκ των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, όπως έχει δεσμευθεί άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση έναντι των θεσμών.

Το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει μεγάλο καθώς, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας, οι εκκρεμείς αιτήσεις μόνο για τις κύριες συντάξεις έφθασαν τις 163.224. Βέβαια ο συνολικός όγκος των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν περίπου άλλες 120.000 αιτήσεις επικουρικών αλλά και 12.000 εκκρεμείς αιτήσεις εφάπαξ. Το σύνολο των εκκρεμοτήτων εκτιμάται περίπου 300.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Κομισιόν στην 8η αξιολόγησή της, τον Δεκέμβριο του 2019 οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις αφορούσαν 389 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο του 2020 και ενώ έχει ξεσπάσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, το ποσό ανήλθε σε 446 εκατ. ευρώ, καθώς όπως φαίνεται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ είχαν κατεβάσει τα μολύβια εκείνο το διάστημα λόγω των «διαφορετικών συνθηκών εργασίας. Στην ίδια έκθεση, οι θεσμοί εκτιμούσαν πως τον Δεκέμβριο 2020 το ποσό θα άγγιζε τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει παραθέσει η Κομισιόν πως το στοκ των συντάξεων έχει αυξηθεί κατά 110 εκατ. € σε σχέση με πέρυσι.

Πώς θα γίνει η εκκαθάριση των συντάξεων

Μία από τις τελευταίες αποφάσεις του Γιάννη Βρούτση πριν φύγει από το υπουργείο Εργασίας είναι και αυτή που καθορίζει την δημιουργία ειδικών ομάδων στον ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων αλλά και τον τρόπο και τις λεπτομέρειες που θα λειτουργούν αυτές. Οι νέες ομάδες θα στελεχώνονται από υπάλληλους του ΕΦΚΑ που έχουν προϋπηρεσία στην εκκαθάριση και απονομή συντάξεων και γενικά σε όλη την διαδικασία των συντάξεων εφόσον βέβαια και οι ίδιοι  εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι ομάδες εργασίας που θα συσταθούν θα έχουν μηνιαίους στόχους ενώ υπάρχει και βαθμός δυσκολίας ανάλογα με την μορφή της σύνταξης. Έτσι οι διαφορετικές κατηγορίες των συντάξεων θα έχουν και άλλη βαρύτητα στην στοχοθεσία.

Στην κορυφή της πυραμίδας των ομάδων θα υπάρχει ένα «υπερκλιμάκιο» το οποίο θα είναι αρμόδιο να ελέγχει την λειτουργία κάθε ομάδας εργασίας, να αξιολογεί τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις ομάδες αλλά και να παρακολουθεί και την στοχοθεσία της κάθε ομάδας. Το «υπερκλιμάκιο» επιπλέον θα έχει ως υποχρέωση να συντάξει 3 εκθέσεις προόδου μέσα στο 2021. Το πρώτο ορόσημο θα αφορά την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Απρίλιος για την εκκαθάριση των συντάξεων. Η δεύτερη έκθεση θα αφορά την χρονική περίοδο Μάιος-Αύγουστος και η τρίτη την περίοδο Σεπτέμβριος μέχρι και το τέλος του 2021. Ο εργαζόμενος που θα εντάσσεται στις ειδικές ομάδες εργασίας  θα μπορεί να ασχολείται με το έργο της ομάδας μόνο εκτός ωραρίου. Κάθε εργαζόμενος θα αμείβεται με μπόνους που δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τις 7.200 ευρώ για όλο το έτος. Οι εργαζόμενοι πάντως του ΕΦΚΑ που θα αποφασίσουν τελικά να ενταχθούν στις ομάδες αυτές θα πρέπει να φέρουν εις πέρας ως άλλοι  «λοκατζήδες» το δύσκολο έργο των εκκρεμών αιτήσεων  συνταξιοδότησης.

Επιπλέον πέρα της σύστασης ειδικών ομάδων εργασίας έχει προβλεφθεί σε πρόσφατο νομοσχέδιο ακόμα και η επιστροφή συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του Ταμείου που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση «εκκρεμείς συντάξεις».

Επίσης δίνεται και η δυνατότητα απόσπασης στον ΕΦΚΑ, μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν σε άλλους φορείς εντός ή εκτός της γενικής κυβέρνησης, με γνώση στα συνταξιοδοτικά θέματα. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν θα μπορεί να γίνει απόσπαση, θα δουλεύουν υπερωρίες στον e-ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News