Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 14:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος

Στις 104,9 μονάδες ανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο έναντι 103,5 τον Δεκέμβριο του 2022, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 10 μηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η άνοδος αποδίδεται ιδίως στη βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία, ενώ μικρότερη ώθηση δόθηκε από τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Επίσης, ήπια βελτίωση καταγράφηκε στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Όπως παρατηρεί το ΙΟΒΕ, οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά αμβλύνονται σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι τιμές της ενέργειας δεν δημιούργησαν το προσδοκώμενο πρόβλημα, οδηγώντας κατά συνέπεια σε μείωση της απαισιοδοξίας. Σημειώνει βέβαιο πως ο πληθωρισμός αν και ακολουθεί τάση αποκλιμάκωσης, κινείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα και η σχετική ανησυχία αποτυπώνεται στον δείκτη.

Ειδικότερα, η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και ευρύτερα διατηρείται, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στη Ουκρανία και συσσωρεύονται ανισορροπίες στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, καθώς εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος, μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας και τη μελλοντική θέση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σύμφωνα με αντίστοιχη επίδραση στο οικονομικό κλίμα που είχαν προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικά: 

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση μεταβλήθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποχώρησαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν σημαντικά.

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία (2000-2010=100)

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος-1

Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση βελτιώνονται ελαφρά. 

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές (2000-2010=100)

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος-2

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο (2000-2010=100)

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος-3

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων υποχώρησαν αισθητά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένησαν ηπιότερα.

Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες (2000-2010=100)

ΙΟΒΕ: Σε υψηλό δεκαμήνου ο δείκτης οικονομικού κλίματος-4

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα επιδεινώθηκαν οριακά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και ενισχύθηκε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Τρίτος μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος

ΣΕΒ: Αισιόδοξες οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις – Τα μεγαλύτερα εμπόδια

Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση: Μείωση στις παραγγελίες, σταθερή η παραγωγή

ΚΕΠΕ: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος – Τα στηρίγματα και οι κίνδυνοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News