Business & Finance Δευτέρα 30/01/2023, 14:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Τρίτος μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος

Ευρωζώνη: Τρίτος μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος

Για τρίτο συναπτό μήνα βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη, με τον σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιανουάριο να πλησιάζει στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Παράλληλα, βελτίωση σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο εμφάνισε και ο δείκτης προσδοκιών για την αγορά εργασίας.

Ευρωζώνη: Τρίτος μήνας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος-1

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κατά 2,3 μονάδες, επιδεικνύοντας σημαντική βελτίωση στον τομέα της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, του λιανεμπορίου και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ το κλίμα επιδεινώθηκε στις κατασκευές. Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών στο μπλοκ, ο δείκτης βελτιώθηκε περισσότερο στη Γαλλία (4,4), στην Ισπανία (2,7), την Ιταλία (1,7) και σε μικρότερο βαθμό στην Ολλανδία (0,5), ενώ στάσιμος παρέμεινε στην Πολωνία.

Παράλληλα, ο δείκτης προσδοκιών στην αγορά εργασίας βελτιώθηκε κατά 2,3 μονάδες, παίρνοντας ώθηση ιδίως από τα σχέδια ενίσχυσης στον τομέα των υπηρεσιών, το λιανεμπόριο και λιγότερο στη βιομηχανία. Αντιθέτως, υποχώρηση έδειξε ο τομέας των κατασκευών.

Τέλος, σημειώνεται πως ο δείκτης οικονομικής αβεβαιότητας της Κομισιόν υποχώρησε κατά 1,1 μονάδα στο 25,9 τον Ιανουάριο, ιδίως χάρη στην υποχώρηση της αβεβαιότητας των καταναλωτών κατά μήκος των επιχειρηματικών κλάδων, εξαιρουμένου του λιανεμπορίου, όπου οι προσδοκίες έμειναν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος – Τι θα φέρουν οι εκλογές

Μήνυμα Ντομπρόβσκις στην Ελλάδα: Μην κατεβάσετε στροφές λόγω των εκλογών – Στοχευμένα μέτρα για την ενέργεια

Γερμανία: Αναπάντεχη συρρίκνωση το δ’ τρίμηνο – Αναβίωση των φόβων για ύφεση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News