Business & Finance Τρίτη 6/12/2022, 21:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολύ κοντά σε συμφωνία Amazon – ΕΕ σχετικά με τις αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ φέρεται να κατέληξαν σε τελική συμφωνία με την Amazon, τρία χρόνια αφότου οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για το αν η εταιρεία χρησιμοποιεί δεδομένα για να συμμετέχει σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Πολύ κοντά σε συμφωνία Amazon – ΕΕ σχετικά με τις αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ κατέληξαν σε τελική συμφωνία με την Amazon, τρία χρόνια αφότου αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για το αν η εταιρεία χρησιμοποιεί δεδομένα για να συμμετέχει σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η Amazon συμφώνησε να δώσει στα ανταγωνιστικά προϊόντα μεγαλύτερη ορατότητα στο «buy box», το οποίο ωθεί την πλειοψηφία των αγορών του ιστότοπου, ανέφεραν οι Financial Times. Και οι καταναλωτές φέρεται να βλέπουν μια πρόσθετη προτεινόμενη προσφορά σε περιπτώσεις όπου η ταχύτητα της παράδοσής τους δεν είναι τόσο σημαντική.

Οι πωλητές που χρησιμοποιούν τη συνδρομή Prime της Amazon δεν θα δεσμεύονται στις υπηρεσίες εφοδιαστικής της Amazon, σύμφωνα με την ανακοίνωση, και θα μπορούν να διαπραγματεύονται απευθείας τους όρους με τις διάφορες υπηρεσίες.

Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 20 Δεκεμβρίου, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία μπορεί να αλλάξει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε στο CNBC ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η συμφωνία θα είναι μια σημαντική νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και δείχνει πώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συμμορφώνονται με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο. Η DMA είναι ένα εκτεταμένο σύνολο κανόνων που αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος στην αγορά των επιχειρήσεων που έχουν θέση ισχύος στην οικονομία του διαδικτύου. Βασικός στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι να αποτρέψουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς από το να καταχραστούν τη θέση τους στην αγορά και να βλάψουν τους μικρότερους ανταγωνιστές.

«Παρόλο που έχουμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το Digital Markets Act που στοχοποιεί άδικα την Amazon και μερικές άλλες αμερικανικές εταιρείες και διαφωνούμε με αρκετά συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχουμε συνεργαστεί εποικοδομητικά με την Επιτροπή για να διαλύσουμε τις ανησυχίες τους», ανέφερε εκπρόσωπος της Amazon στο CNBC.

Σημειώνεται ότι οι συνέπειες για την παραβίαση των κανόνων της DMA μπορεί να είναι σοβαρές. Οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν δυνητικά πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων τους, ενώ για τους επαναλαμβανόμενους παραβάτες, αυτό θα αυξηθεί στο 20%.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Διαφάνεια ζητούν 6 χώρες της ΕΕ στο σχέδιο για το «δίκαιο μερίδιο» στο κόστος του τηλεπικοινωνιακού δικτύου

Αντιμονοπωλιακή πολιτική: Πιθανή η ολοκλήρωση συμφωνίας ΕΕ – Amazon έως το τέλος του έτους

Η ελληνική startup που κινεί τα ρομπότ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News