Business & Finance Δευτέρα 12/12/2022, 13:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Ασφαλής η Ευρώπη φέτος – Πιθανό «κενό» το 2023

Φυσικό αέριο: Ασφαλής η Ευρώπη φέτος – Πιθανό «κενό» το 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διασφαλίσει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για τον φετινό χειμώνα, αλλά στην περίπτωση που η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις ροές προς την Ευρώπη, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις το 2023.

Αυτό προειδοποίησαν σήμερα η Κομισιόν και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να λέει συγκεκριμένα: «Παρά τα μέτρα που πήραμε, ακόμη υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε χάσμα έως και 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το ερχόμενο έτος». Τόνισε όμως για άλλη μία φορά ότι για φέτος το χειμώνα η Ευρώπη είναι ασφαλής.

Αξιολογώντας στοιχεία της ΙΕΑ για την κατάσταση του ευρωπαϊκού κλάδου φυσικού αερίου, ο επικεφαλής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε από την πλευρά του ότι εάν δεν είχαν επιβληθεί τα έκτακτα μέτρα της Ε.Ε., τότε η έλλειψη στην προμήθεια φυσικού αερίου το 2023 θα έφτανε τα 60 δισ. κυβικά μέτρα το 2023 και όχι μόνο τα 30 δισ.

Στο πλαίσιο αυτό, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ελπίζει η Ε.Ε. να καταλήξει σε συμφωνία για το φυσικό αέριο μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως επίσης και στην προμήθεια μέσω κοινής πλατφόρμας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή κρίση: Πέρασε το πρώτο «τεστ» η Ευρώπη – Πέφτει το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 220 ευρώ/MWh

Χωρίς ενεργειακή ασπίδα η ελληνική βιομηχανία: Μικρότερες οι επιδοτήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News