Business & Finance Τετάρτη 1/02/2023, 11:25
PMI

Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση: Μείωση στις παραγγελίες, σταθερή η παραγωγή

Νέα επιδείνωση στη μεταποίηση: Μείωση στις παραγγελίες, σταθερή η παραγωγή

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε η μεταποίηση στην Ελλάδα στο ξεκίνημα του έτους με τις νέες παραγγελίες να σημειώνουν συρρίκνωση τον Ιανουάριο, αλλά η κάμψη της δραστηριότητας ήταν αισθητά ηπιότερη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τα επίπεδα παραγωγής των εργοστασίων παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του 2023 μετά από μία περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, ενισχύθηκε στις 49,2 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 47,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global.

«Οι Έλληνες κατασκευαστές ξεκίνησαν το 2023 με χαμηλούς τόνους. Παρότι η παραγωγή παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητη, διατηρήθηκε η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών και της ζήτησης από την πλευρά των πελατών του εξωτερικού», σχολίασε η Sian Jones, οικονομολόγος της S&P Global.

«Είναι, ωστόσο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο ρυθμός μείωσης των νέων πωλήσεων εξασθένησε σημαντικά και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός», πρόσθεσε η Jones.

Παρόλα αυτά, οι εισροές νέων παραγγελιών μειώθηκαν περαιτέρω τον Ιανουάριο. Οι νέες πωλήσεις μειώθηκαν για όγδοο συνεχή μήνα λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν στην αγοραστική δύναμη των πελατών μετά τις αυξήσεις των τιμών. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης υποχώρησε αισθητά και ήταν σε γενικές γραμμές οριακός, σύμφωνα με την έρευνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News