ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξωδικαστικός: Κριτική Σταϊκούρα σε τράπεζες και εταιρείες δανείων

Εξωδικαστικός: Κριτική Σταϊκούρα σε τράπεζες και εταιρείες δανείων

Κριτική σε τράπεζες και εταιρείες δανείων άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το χαμηλό ποσοστό των αιτημάτων ρύθμισης δανείων που εγκρίνονται στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όπως είπε ο υπουργός κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, εκκρεμούν στους χρηματοδοτικούς φορείς 1.200 ολοκληρωμένες αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, που αντιστοιχούν σε πάνω από 1 δισ. ευρώ οφειλές, ενώ οι φορείς αυτοί εγκρίνουν έναν σχετικά μικρό όγκο αιτημάτων ρύθμισης, με σημαντικά ανομοιόμορφο τρόπο μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, εγκρίνεται το 46% των αιτήσεων, ποσοστό που όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο. 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του εξωδικαστικού, δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια του μηχανισμού, εκ των οποίων πάνω από 3 δισ. ευρώ έχουν οριστικά υποβληθεί, που αντιστοιχούν σε περίπου 6.500 οριστικές αιτήσεις των οφειλετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο ρυθμός ολοκλήρωσης των αιτήσεων και οριστικής υποβολής τους βαίνει αυξανόμενος. Ειδικότερα, τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώνονται πάνω από 200 αιτήσεις την εβδομάδα, με μέσο σύνολο οφειλών πάνω από 200 εκατ. ευρώ την εβδομάδα.

Μέχρι σήμερα, 425 αιτήσεις είναι επιτυχείς, εκ των οποίων 288 από τράπεζες και διαχειριστές δανείων και 137 από το Δημόσιο. Σε αυτές τις ρυθμίσεις έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 33%, ενώ η μέση διάρκεια των ρυθμίσεων ανέρχεται μέχρι και τους 253 μήνες.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι και οι οφειλέτες απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, ενώ παρουσιάζουν και καθυστέρηση στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι η πλήρης εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να αποφέρει βιώσιμη λύση σε πάνω από 3.000 δανειολήπτες τους επόμενους 2 με 3 μήνες, δηλαδή να ρυθμιστούν οφειλές πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. «Αυτό θα κριθεί – αποκλειστικά – από τους πιστωτές», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Αθανασοπούλου από τις 2.745 αιτήσεις που έχουν αξιολογηθεί έως σήμερα, οι πιστωτές έχουν εγκρίνει τις 1.274. «Δηλαδή, από τα 914 εκατ. ευρώ οφειλών στις οποίες κλήθηκαν οι πιστωτές να εγκρίνουν ρύθμιση, μόνο τα 304 εκατ. ευρώ πέρασαν με θετική ψήφο», επεσήμανε η Ειδική Γραμματέας.

«Αυτό δίνει ένα ποσοστό εγκρισιμότητας της τάξεως του 46% – με μεγάλη απόκλιση από πιστωτή σε πιστωτή  που μας βάζει σε σκέψεις, με δεδομένο ότι ο αλγόριθμος – και επομένως οι λύσεις και ρυθμίσεις που αυτόματα βγάζει – ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του Υπουργείου και των πιστωτών και επομένως θα περίμενε κανείς όλες οι ρυθμίσεις του αλγορίθμου να εγκρίνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Αθανασοπούλου.

«Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους συνδέεται άμεσα με το διαθέσιμο εισόδημα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, υπενθυμίζοντας ότι το συνολικό κυβερνητικό πακέτο στήριξης   σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στοχεύει στην αποτροπή διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους. Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην θετική πορεία των φορολογικών εσόδων, η οποία επιτυγχάνεται χωρίς ουσιαστική μείωση του επιπέδου των καταθέσεων και προβλήματα στην εξυπηρέτηση των οφειλών που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες ή τα funds λόγω των μέτρων όπως το Γέφυρα 1 και 2 που συνέβαλε στην ομαλή εξυπηρέτηση των οφειλών από δάνεια. 

Συγκεκριμένα:

• Από για φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν βεβαιωθεί 1,7 δισ. ευρώ και ήδη – πριν την λήξη της προθεσμίας στα τέλη Ιουλίου – έχουν ήδη πληρωθεί 523 εκατ. ευρώ

• Για τα νομικά πρόσωπα έχει βεβαιωθεί το συνολικό ποσό των 1,3 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 188 εκατ. ευρώ. 

• Από το συνολικό ποσό των 2,3 δισ. ευρώ που έχει καταλογιστεί για τον του ΕΝΦΙΑ  έχει ήδη καταβληθεί το 1,1 δισ. ευρώ περίπου. 

• Από τις βεβαιωμένες οφειλές για επιστρεπτέες προκαταβολές ύψους 2,9 δισ. ευρώ έχουν καταβληθεί 241 εκατ. ευρώ, με το 30% των οφειλετών να πληρώνεται εφάπαξ. 

Διαβάστε επίσης: 

Χρέη: Μόλις 400 ρυθμίσεις δανείων έχουν γίνει μέσω εξωδικαστικού

ΥΠΟΙΚ: Πιέσεις σε τράπεζες και servicers για ρυθμίσεις δανείων

Ρυθμίσεις οφειλών: Με τον αραμπά οι αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News