BUSINESS & FINANCE

Ρυθμίσεις οφειλών: Με τον αραμπά οι αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Ρυθμίσεις οφειλών: Με τον αραμπά οι αιτήσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού

Το δρόμο της οριστικής διευθέτησης μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού εκκρεμούν να πάρουν 5.600 δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για τα οποία έχει ήδη προταθεί λύση ρύθμισης μέσω της αυτοματοποιημένης λύσης που δίνει η πλατφόρμα.

Η οριστική διευθέτησή τους θα «ξεμπλοκάρει» την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού που τους τελευταίους μήνες έχει κολλήσει σε λάθη στις αιτήσεις,  με συνέπεια ο μηχανισμός να έχει παράγει τελικές λύσεις για μόλις 125 περιπτώσεις οφειλών, οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί και οι οφειλέτες τους έχουν αρχίσει να πληρώνουν.

Το θέμα βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που επιδιώκει να επισπεύσει τη διαδικασία προκειμένου ο εξωδικαστικός μηχανισμός στον οποίο επενδύθηκαν υψηλές προσδοκίες για την ταχεία ρύθμιση οφειλών είτε από τραπεζικά δάνεια είτε από οφειλές προς το Δημόσιο, να μην ατονίσει.

Με βάση τα στοιχεία οι 5.600 υποθέσεις που εκκρεμούν προκειμένου να ρυθμιστούν οριστικά περιλαμβάνουν και κούρεμα χρέους, με έμφαση κυρίως στις οφειλές χωρίς εξασφαλίσεις, οι οποίες σε ποσοστό έως και 70% περιλαμβάνουν κούρεμα, ενώ κούρεμα έχει συμφωνηθεί και για το 30% περίπου των οφειλών με εξασφαλίσεις, δηλαδή με υποθήκη σε ακίνητα. Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των υποθέσεων αφορά διμερή διαπραγμάτευση του οφειλέτη με το δημόσιο, καθώς δηλαδή την ΑΑΔΕ και τον e-ΕΦΚΑ, οι οφειλές προς τους οποίους ρυθμίζονται με δυνατότητα πληρωμής έως 240 δόσεις.

Στην ουρά βρίσκονται άλλες 36.600 υποθέσεις οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης, συναινώντας στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, χωρίς όμως η διαδικασία να έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ άλλες 11.500 υποθέσεις είναι στο αρχικό στάδιο της ρύθμισης.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία πριν από ένα περίπου χρόνο με στόχο την ταχεία διευθέτηση των χρεών, καθώς η λύση ρύθμισης που «προτείνει» προκύπτει αυτοματοποιημένα με βάση ένα υπολογιστικό εργαλείο (αλγόριθμος) που υπολογίζει την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη. Η διαδικασία έχει ανοίξει για πρώτη φορά και για φυσικά πρόσωπα, εκτός δηλαδή από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για πρώτη φορά επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλλει αίτηση ρύθμισης οφειλών, ακόμη και αν οι οφειλές που έχει δεν είναι σε καθυστέρηση. Προϋπόθεση είναι να έχει υποστεί μείωση του εισοδήματός του κατά 20%, τα χρέη του να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε ένα και μόνο πιστωτή κατά 90%.

Η πλατφόρμα είναι «προγραμματισμένη» ώστε να διενεργεί πλήθος ελέγχων ηλεκτρονικά. Με βάση τα στοιχεία που αντλούνται και καταχωρούνται, η πλατφόρμα υπολογίζει με τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου τα στοιχεία της αρχικής πρότασης. Οι πιστωτές έχουν την ευχέρεια να μην συμφωνήσουν στην πρόταση που προκύπτει βάσει του υπολογιστικού εργαλείου και να αντιπροτείνουν εναλλακτική λύση, η οποία προκύπτει επίσης ηλεκτρονικά.

Η συνεννόηση όλων των πιστωτών και η ανταλλαγή στοιχείων διενεργείται επίσης ηλεκτρονικά και εμφανίζεται στην πλατφόρμα.  Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση του οφειλέτη και  της απαιτούμενης πλειοψηφίας των χρηματοδοτικών φορέων, διαβιβάζεται στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι καλούνται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να ελέγξουν την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου και εφόσον πληρούνται, τότε αυτομάτως παρέχεται η έγκρισή τους.

Ο αριθμός των δόσεων που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού προκύπτει από ειδικό αλγόριθμο, που αξιολογεί την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη και με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η διαφάνεια στην διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: 

Κόκκινα δάνεια: Πρώτο βήμα για τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Κόκκινα δάνεια: Ηλεκτρονική πύλη για ρυθμίσεις από την ΤτΕ

Εξωδικαστικός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι ρυθμίσεις οφειλών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News