Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 13:33
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τη μετοχή της ΔΕΗ  

Έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τη μετοχή της ΔΕΗ  

Στο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας τίθεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις, οι οποίες αφορούν τη διακύμανση της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με εντολή προς του Οικονομικούς Εισαγγελείς, ο επικεφαλής της «Υπερεισαγγελίας», Χρήστος Μπαρδάκης, ζητά να αξιολογηθούν όσα καταγγέλλονται αναφορικά με την εξαγγελθείσα ΑΜΚ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, και να εντοπιστεί αν προκύπτει η διάπραξη πράξεων, όπως της χειραγώγησης μετοχών και της κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης (insider trading). 

Διαβάστε επίσης: ΔΕΗ: Επίσημη πρόσκληση των μετόχων για έγκριση της ΑΜΚ

Στο υλικό της δικογραφίας, θα περιλαμβάνεται και η «αναφορά άδικης πράξης» (κατατέθηκε τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο) των έξι δικηγόρων, οι οποίοι -πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων- ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.  

Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ αρκετές ημέρες πριν την ανακοίνωση της ΑΜΚ, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων». 

Έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας για τη μετοχή της ΔΕΗ  -1

Τα επίμαχα δημοσιεύματα, τα οποία θα τεθούν υπό διερεύνηση, επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι η τιμή της μετοχής «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της ΑΜΚ (23/9).

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν θετικές ειδήσεις για την κραταιά Επιχείρηση, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου και το άκρως ικανοποιητικό αντίτιμο για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. 

Διαβάστε επίσης: Πώς φτάσαμε στην ΑΜΚ της ΔΕΗ – Σε μειοψηφία το δημόσιο και εφαλτήριο πράσινης ανάπτυξης

Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ΑΜΚ, μέσω της οποίας θα μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου (από 51% σε 34%), δεν θα αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στο Υπερταμείου, το οποίο θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου έχουν ταχθεί τόσο η ΓΣΕΕ και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, για τις 19 Οκτωβρίου, ημέρα έγκρισης της ΑΜΚ από τους μετόχους, οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News