ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθει να ακολουθήσει την άνοδο της Ευρώπης

Στο +0,21% και τις 861 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Χρηματιστήριο: Προσπάθει να ακολουθήσει την άνοδο της Ευρώπης

Συγκρατημένη άνοδο παρουσιάζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να ακολουθήσει τη θετική τάση των ευρωπαϊκών αγορών, κόντρα στις συνεχείς ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή άνοδο της τάξης του 0,21% και διαμορφώνεται στις 861,84 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (860,03 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 859,85 έως 863,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, υπερβαίνοντας μετά βίας τα 4 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο.  

Η ελληνική αγορά προσπαθεί να «χτίσει» ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις 860 μονάδες, έχοντας ως βασικό σύμμαχο το βελτιωμένο κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο πανευρωπαϊκος Stoxx 600 και ο γερμανικός DAX βρίσκονται στο +1%, μετά τις χθεσινές απώλειες του 2%. 

Πλαγιοκαθοδική η τάση

Παρά τη μέχρι στιγμής ανοδική κίνηση, ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη τάση στη Λεωφόρο Αθηνών παραμένει πλαγιοκαθοδική, με επόμενο σημείο στήριξης τις 840 μονάδες. 

Βασική πηγή μεταβλητότητας αποτελεί η δρομολογούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) στη ΔΕΗ, ύψους 750 εκατ. ευρώ, καθώς ξένοι και εγχώριοι επενδυτές ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. 

«Έτσι, σε αυτή τη φάση ρευστοποιούνται, μεταξύ άλλων, μετοχικές θέσεις εταιρειών με εξαιρετικές επιδόσεις σύμφωνα με τα μεγέθη του 1ου εξαμήνου για να δημιουργηθεί η αναγκαία ρευστότητα» εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρης Τζάνας. 

Όσον αφορά την τιμή της ΑΜΚ, οι αναλυτές θεωρούν ότι θα κυμανθεί στα επίπεδα των 8 ευρώ, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στη σταθεροποίηση της τρέχουσας τιμής της μετοχής.   

Σταθεροποιητικά οι τράπεζες 

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος, επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα, παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, καθώς λίγο μετά την έναρξη των συναλλαγών βρίσκεται στο +0,3% και τις 546,99 μονάδες. 

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία αυξάνεται κατά 0,8% και τα 2,42 ευρώ. Κατά περίπου 0,5% ενισχύεται και η μετοχή της Eurobank, η οποία κινείται στο 0,82 ευρώ.  

Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς διατηρούνται σταθερές στα επίπεδα του 1,11 και του 1,38 ευρώ, αντίστοιχα, μην εμφανίζοντας σημαντικές διακυμάνσεις. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank 0,13% 1,1165 ευρώ 
  • Eurobank 0,47% 0,8192 ευρώ 
  • Εθνική Τράπεζα 0,79% 2,42 ευρώ 
  • Πειραιώς 0,14% 1,385 ευρώ 

Στο επίκεντρο η Coca – Cola 

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το επίκεντρο παραμένει στη μετοχή της Coca – Cola, η οποία σήμερα ενισχύεται κατά 2%, ανακάμπτοντας μετά το χθεσινό -3,3%.  

Κοντά στο +1%, παράλληλα, διαμορφώνονται τα κέρδη για τις μετοχές των ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και Aegean. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. 

Στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επιπλέον, ξεχωρίζει η μετοχή της ΑΒΑΞ, η οποία διαπραγματεύεται στο +2,1% και το 1,06 ευρώ, χάρη στα ικανοποιητικά οικονομικά μεγέθη του α’ εξαμήνου. 

Συνολικά, έως αυτή την στιγμή (11.00), 39 μετοχές κινούνται ανοδικά, 20 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ επτά μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,3 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Τρίτη. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς              

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News