BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της

Η Ελλάδα μπαίνει ξανά στα επενδυτικά ραντάρ της JP Morgan, για πρώτη φορά από το 2017, όταν η ομάδα στρατηγικής ανάλυσης του οίκου για τις αγορές CEEMEA εξέδωσε την τελευταία της έκθεση για την ελληνική αγορά (τηρώντας τότε ουδέτερη στάση). 

Υπό τον τίτλο «Acropolis now!», η JP Morgan επισημαίνει ότι πλέον έχει μια πιο ισχυρή άποψη για την ελληνική αγορά, την οποία έως τώρα έβλεπε σαν ένα μικρό και ριψοκίνδυνο κομμάτι του universe της. «Το μέλλον είναι τώρα και αυτό περιλαμβάνει ένα πιο σίγουρο μονοπάτι ανάπτυξης σε σχέση με τις CE3 χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία): Το μονοπάτι της ανάκαμψης για την Ελλάδα μοιάζει πιο ξεκάθαρο και βέβαιο, λόγω και του πακέτου βοήθειας της Ε.Ε. μετά την πανδημία», αναφέρουν οι αναλυτές. 

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της-1

Όπως σημειώνουν, η εξυγίανση των τραπεζών έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς και το μακροοικονομικό σκηνικό είναι πιο θετικό και πιο ανθεκτικό απέναντι στην ευρωπαϊκή ύφεση, σε σχέση με άλλες χώρες της κατηγορίας. 

«Το παρελθόν έχει περάσει (ευτυχώς)», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 28% από τα υψηλά του 2007 σε πραγματικούς όρους και ακόμα είναι κατά 18% χαμηλότερο.  Αυτό συγκρίνεται μόνο σε εμφυλίους πολέμους, το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης κτλ, τονίζουν, επισημαίνοντας ότι στο διάστημα αυτό, ο μέσος Έλληνας υπέστη ταπεινώσεις όπως τα capital controls, κάτι που είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς μέσα σε μία νομισματική ένωση. 

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της-2

Πέραν της πιο σίγουρης ανάκαμψης σε σχέση με άλλες χώρες, οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπό την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η Αθήνα μπόρεσε να πάρει ένα καλό μερίδιο των κονδυλίων του NGEU, που θα βοηθήσουν την επόμενη φάση της ανάπτυξης. Βέβαια, η JP Morgan συμφωνεί με την άποψη του ΔΝΤ ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. 

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της-3

Κατόπιν τούτων, η JP Morgan εντοπίζει μια ευκαιρία στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αφήσει τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα υπο-δανεισμένο, με τα  χρέη των μη τραπεζικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στην Ευρώπη. 

JP Morgan: «Acropolis now!» – Η Ελλάδα επιστρέφει στα ραντάρ της-4

Οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών δείχνουν περιορισμένη εμπιστοσύνη ότι ο δανεισμός θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν ότι προτιμούν την Ελλάδα ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης και προσθέτουν την Alpha Bank στο CEEMEA Strategy Top 10. 

Διαβάστε επίσης: 

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News