Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 11:07
BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha

Σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εκδίδει η Goldman Sachs, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη Eurobank σε neutral και επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς για την Alpha Bank και την ουδέτερη στάση της έναντι της Τράπεζας Πειραιώς.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Goldman θέτει την τιμή-στόχο στα 3,95 ευρώ, προβλέποντας περιθώρια ανόδου 34%. Για τη Eurobank ο στόχος τίθεται στα 0,92 ευρώ (από 1,5 ευρώ προηγουμένως), προβλέποντας περιθώριο ανόδου 23%. Για την Alpha Bank ο νέος στόχος διαμορφώνεται στα 1,07 ευρώ (από 1,74 ευρώ) με περιθώριο ανόδου 39%. Για την Τράπεζα Πειραιώς, ο στόχος τίθεται στα 0,84 ευρώ (από 1,80 ευρώ προηγουμένως), προβλέποντας περιθώριο ανόδου 8%.

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha-1

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχουν στις ελληνικές τράπεζες ο υψηλότερος πληθωρισμός, η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha-2

Όπως εξηγεί, η αύξηση της μακροοικονομικής αβεβαιότητας οδηγεί σε πιο συντηρητικές εκτιμήσεις για το κόστος κεφαλαίου (κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 300 μονάδες βάσης σε σχέση  με το 2021) αλλά και σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη. Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου κατά 4% για το 2022 και 9% για το 2023-2024, αντανακλώντας τον υψηλότερο πληθωρισμό και τα ακριβότερα εμπορεύματα.

Goldman Sachs: Πώς επηρεάζει τις ελληνικές τράπεζες ο πληθωρισμός – Buy για Εθνική και Alpha-3

Οι εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για κόστος κεφαλαίου 15% για τις Alpha/Eurobank/Εθνική και 17% για την Πειραιώς (από 12% προηγουμένως).

Οι αναλυτές της Goldman συνυπολογίζουν τον «κανόνα» του υπουργείου Οικονομικών ότι κάθε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 10 ευρώ έχει αρνητική επίδραση 500-600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ (0,3%) καθώς και τις εκτιμήσεις της ομάδας εμπορευμάτων τους ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι κατά 60 ευρώ ανά MWh ακριβότερες από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, μειώνουν τις προβλέψεις για τη μέση ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων το 2022-2024 στο 4% (από 6,5% προηγουμένως) και αυξάνουν τις προβλέψεις για το κόστος ρίσκου κατά 10 μονάδες βάσης για το 2022-2023, στις 70 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Πώς θα ξαναμπούν οι ελληνικές τράπεζες στα ραντάρ των επενδυτών

Deutsche Bank: Η Ελλάδα ξεχωρίζει – Αγοραστική ευκαιρία στην Εθνική

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News