BUSINESS & FINANCE

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023

Σε αισθητή αναβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η DZ Bank, αναμένοντας, ωστόσο, αισθητή επιβράδυνση για το 2023. Όπως σημειώνει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος, η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πάνω από την Ευρωζώνη πλανάται η Δαμόκλειος Σπάθη του φυσικού αερίου και της πιθανής διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτό, η DZ Bank περιμένει ανάπτυξη 4,2% για την ελληνική οικονομία φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων που έκαναν λόγο για ρυθμούς μόλις 1,9%. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,1%.

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023-1

Επιπλέον, ο οίκος προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ για φέτος και χρέος το 194%.

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023-2

Για το 2023, η DZ Bank προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,6% (έναντι 2,2% που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις), με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 3,9%.

Το έλλειμμα αναμένεται στο 2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 192%.

 H DZ Bank προειδοποιεί ότι η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει σημαντική επιβράδυνση φέτος, κάτι που θα αφήσει ξεκάθαρα ίχνη και στο 2023. Σε όλο τον κόσμο, τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών μειώνονται από τις απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα η καταναλωτική εμπιστοσύνη να βυθίζεται.

Στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα έχει επίσης αυξηθεί, καθώς ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η ασθενής ανάπτυξη με αυξημένο πληθωρισμό, είναι το βασικό χαρακτηριστικό για το τρέχον και το επόμενο τρίμηνο στη Γερμανία και σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Οι αναλυτές περιμένουν ανάπτυξη 2,2% και πληθωρισμό 7,2% φέτος στην Ευρωζώνη, με τους αντίστοιχους δείκτες στο 1,3% και 3,6% για το 2023.

DZ Bank: Στο 4,2% ανεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης – Απότομη επιβράδυνση το 2023-3

Στην περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, μια ύφεση στην Ευρωζώνη θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη, τονίζει ο οίκος.  

Στις ΗΠΑ, η DZ Bank χαρακτηρίζει μάλλον απίθανη μια ήπια προσγείωση, ειδικά εν όψει των σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed.

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα φέτος

ING: Ο τουρισμός προστατεύει την Ελλάδα από την πληθωριστική καταιγίδα

Fitch: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος – Γιατί δεν ανησυχεί για το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News