BUSINESS & FINANCE

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία προχωρά η Bank of America, καθώς πλέον εκτιμά ότι η Ευρωζώνη με  το ζόρι  θα αποφύγει την ύφεση. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος περιμένει τώρα ανάπτυξη 2,6% στην  Ελλάδα φέτος (τον Μάρτιο είχε υποβαθμίσει και πάλι τις προβλέψεις του στο 3%) και μόλις 2% το 2023 (από 2,3%).

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 6,6% φέτος και στο 2,4% το 2023.

Ουσιαστικά, η Bank of America θεωρεί ότι η Ευρωζώνη βυθίζεται στον στασιμοπληθωρισμό, καθώς εκτιμά ότι μετά βίας θα αναπτυχθεί τα επόμενα τρίμηνα, ενώ ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 7% για μερικούς μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος υποβαθμίζει τις προβλέψεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης το 2022 το 2,2% (60 μονάδες βάσης χαμηλότερα) και το 2023 στο 1,5% (20 μονάδες βάσης χαμηλότερα). Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 7% φέτος και στο 2,9% του χρόνου.

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό-1

«Δεν πρόκειται για προσωρινό σοκ», προειδοποιούν οι αναλυτές του οίκου, καθώς επισημαίνουν ότι οι νέες εκτιμήσεις τους απομακρύνονται από το consensus. Η BofA προβλέπει ότι τις επόμενες εβδομάδες, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα υποβαθμιστούν κοντά στα επίπεδα των δικών της προβλέψεων.

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό-2

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση στους αναλυτές είναι η άρνηση της αγοράς να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για το 2023, κάτι που τους δείχνει ότι στα μάτια του consensus, αυτή είναι μία προσωρινή κρίση που σύντομα θα ξεπεραστεί. Ή ότι οι οικονομίες θα αποζημιώσουν αργότερα για τη σημερινή αδυναμία τους. «Διαφωνούμε και με τις δύο εκτιμήσεις», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

BofA: Βλέπει ανάπτυξη μόλις 2,6% στην Ελλάδα φέτος – Το σοκ δεν θα είναι προσωρινό-3

Πρώτον, μία γρήγορη λύση στην Ουκρανία είναι απίθανη, και άρα αυτό συνεπάγεται ότι το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει επίμονα υψηλό, τονίζει και η Bank of America.

Και δεύτερον, καθώς η κρίση προκαλεί ένα μεγάλο σοκ στο εμπόριο, λειτουργώντας σαν «φόρος» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, οι συνέπειές της θα είναι μόνιμες.

Υποβαθμίσεις και από την ING 

Σημειώνεται ότι σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας προχωρά και η ING, προβλέποντας ρυθμούς 2,9% για το 2022 (από 3,9% προηγουμένως) και 2,4% για το 2023 (από 4%). Ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση αναμένεται για το 2024, με την ανάπτυξη να πέφτει στο 1,9%.  

Ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφώσει στο τρέχον τρίμηνο, στο 8,1%, για να παρουσιάσει μικρή αποκλιμάκωση το τρίτο τρίμηνο στο 7,4% και να πέσει στο 6,1% το τέταρτο τρίμηνο. Έτσι, η χρονιά αναμένεται να κλείσει στο 7,1%, με τον πληθωρισμό να πέφτει στο 2,3% το 2023 και στο 1,7% το 2024.

Η ING προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα παρουσιάσει συρρίκνωση κατά το τρέχον τρίμηνο, με την ανάκαμψη στη συνέχεια να είναι υποτονική, καθώς οι δυσμενείς παράγοντες συνεχίζουν να επιδρούν.

Διαβάστε επίσης: 

ING: Βλέπει ανάπτυξη 2,9% στην Ελλάδα φέτος – Πιάνει «ταβάνι» ο πληθωρισμός

UBS: Βλέπει ανάπτυξη 4% φέτος – Οι 4 λόγοι της αισιοδοξίας της

S&P: Βλέπει ανάπτυξη 3,4% φέτος και ρυθμούς άνω του 3% έως το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News