Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 4% και πληθωρισμό 8,9% στην Ελλάδα φέτος
Ανάπτυξη 4% για το 2022 και 2,4% για το 2023 περιμένει για την ελληνική οικονομία η Κομισιόν, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες, θερινές εκτιμήσεις της. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 8,9% και στο 3,5% αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις που είχε ανακοινώσει η Κομισιόν για την Ελλάδα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο των εαρινών εκτιμήσεων, έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3,5% φέτος και 3,1% το 2023.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Οι καθαρές εξαγωγές συρρικνώθηκαν, λόγω της επιβράδυνσης των οικονομιών που αποτελούν τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας καθώς και των συνεχιζόμενων διαταραχών της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού.
Βέβαια, η Κομισιόν σημειώνει ότι παρότι η ανάπτυξη ξεπέρασε τις εκτιμήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο, η πλήρης επίδραση του πληθωρισμού και άρα των πιέσεων στα διαθέσιμα εισοδήματα θα φανεί αργότερα μέσα στο έτος. Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένιση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αναμένεται να επιδράσει δυσμενώς στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα.
Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη του 2022 αναμένεται να λάβει ώθηση από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι δείκτες επιβεβαιώνουν τις καλές προσδοκίες για τον τουρισμό το 2002 και για την για πλήρη επιστροφή του στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.
Επιβράδυνση το 2023
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η αυξημένη αβεβαιότητα θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, αναμένεται να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να επιβραδυνθούν, παρά την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να επιβραδυνθούν σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, καθώς το εξωτερικό περιβάλλον είναι λιγότερο υποστηρικτικό.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και εντοπίζονται κυρίως στον τουριστικό τομέα, καθώς είναι υπάρχουν αβεβαιότητες γύρω από την αγοραστική δύναμη των τουριστών και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή. Αντίθετα, μια δυνητικά πιο θετική δυναμική της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει ισχυρότερη στήριξη στο εισόδημα των νοικοκυριών και, ως εκ τούτου, στην ιδιωτική κατανάλωση στο μέλλον.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ευρωζώνη – Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμός 7,6% το 2022
Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη – Στο 100% του 2019 ο τουρισμός
Γιατί η ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα – Οι προοπτικές και τα «αγκάθια»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News