Business & Finance Πέμπτη 14/07/2022, 12:24
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη – Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμός 7,6% το 2022

Ευρωζώνη – Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,6% και πληθωρισμός 7,6% το 2022

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω στις προβλέψεις της αναφορικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για το 2022 και το 2023 στην Ευρωζώνη προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των ενδιάμεσων εαρινών της προβλέψεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, η Κομισιόν αναμένει η οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτυχθεί το 2022 κατά 2,6%, έναντι 2,7% των εκτιμήσεων την άνοιξη, ενώ το 2023 θα κατεβάσει αισθητά ταχύτητα στο 1,4% (από 2,3% της αρχικής εκτίμησης).

Για τον πληθωρισμό, η Κομισιόν αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις, καθώς για φέτος προβλέπει να κλείσει στο 7,6%, αρκετά υψηλότερα από το 6,1% της προηγούμενης έκθεσης, ενώ το 2023 θα τρέξει με ρυθμό 4% (από 2,7%).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται το γ΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς να φθάσουν στο ρεκόρ του 8,6%.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να σκιάζει την Ευρώπη και την οικονομία μας. Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων έως μια εξαιρετικά αβέβαιη παγκόσμια προοπτική. Είμαστε τυχεροί που ξεκινάμε από θέση ισχύος, έχοντας ξεπεράσει την προηγούμενη κρίση με σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική το 2023. Ενόψει του υψηλού πληθωρισμού και των αυστηρότερων συνθηκών για τη χρηματοδότηση, θα είναι σημαντικό να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ της μετάβασης προς μια πιο συνετή δημοσιονομική στάση και της προστασίας των περισσότερων ευάλωτων. Θα πρέπει επίσης να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος τξης Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News