BUSINESS & FINANCE

Barclays: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Ο κίνδυνος του «doom loop»

Barclays: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Ο κίνδυνος του «doom loop»

Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση μέσα στο 2023, προβλέπει τώρα η Barclays, καθώς υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομία. Ωστόσο, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι η ύφεση θα είναι σύντομη, καθώς ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, η ονομαστική αύξηση των μισθών θα επιταχυνθεί και η ιδιωτική κατανάλωση θα πυροδοτήσει την ανάκαμψη από το δεύτερο εξάμηνο του 2023. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η ανάπτυξη του 2022 στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,3%, όμως το 2023 θα πέσει μόλις στο 0,5% (έναντι των προηγούμενων προβλέψεων του οίκου για 1,8%). 

Η Barclays περιμένει ανάπτυξη χαμηλότερη της μακροπρόθεσμης τάσης φέτος το καλοκαίρι στην Ευρωζώνη, παρά τον ισχυρό τουρισμό. Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συρρικνωθεί, πριν να ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, η νομισματική πολιτική θα εντείνει τις πιέσεις στις οικονομίες, μειώνοντας τον δημοσιονομικό χώρο για τις χώρες υψηλών χρεών, γεννώντας τον κίνδυνο ενός «φαύλου κύκλου» («doom loop»), όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2011, τονίζουν οι αναλυτές. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Barclays περιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να συσφίξει τη νομισματική πολιτική λιγότερο από ό,τι προβλέπουν οι αγορές. 

Ο οίκος προβλέπει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2022 και μία ακόμα κίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2023, με τα επιτόκια καταθέσεων να καταλήγουν στο 0,75%. Μετά από αυτό, αναμένεται μία παύση της ΕΚΤ, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο πληθωρισμός θα έχει μπει σε καθοδική τροχιά, ενώ θα υπάρχουν και σαφείς ενδείξεις της οικονομικής επιβράδυνσης της Ευρωζώνης. 

Η Barclays δεν περιμένει ότι η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, με δεδομένες τις προκλήσεις στον σχεδιασμό ενός λειτουργικού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού εργαλείου. Επιπλέον, όμως, δεν πιστεύει ότι οι κυβερνήσεις με υψηλά χρέη θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στις αγορές, όπως έγινε το 2011-2012. 

Από την άλλη, ο οίκος τονίζει ότι οι κίνδυνοι χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προκαλούν ανησυχία, σημειώνοντας ιδίως τη διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας έναντι του πυρήνα. Εάν δεν τεθεί υπό έλεγχο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιστωτική κρίση (credit crunch) σε ορισμένες χώρες, υποβαθμίσεις των κρατικών αξιολογήσεων, βαθύτερη ύφεση, σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής που θα είναι μη φιλικά προς την ανάπτυξη και ανεπιτυχή, καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και αυξημένα ποσοστά στα λαϊκιστικά κόμματα στις χώρες που θα πάνε σε εκλογές το 2023 (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα ). 

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, οι προβλέψεις της Barclays δεν περιλαμβάνουν μία πλήρη διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε βαθύτερη ύφεση. Όπως σημειώνει ο οίκος, ο κίνδυνος αυτός έχει αυξηθεί έπειτα και από τη μείωση των ροών προς Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία. 

Διαβάστε επίσης: 

Nomura: Η ύφεση είναι το πιθανότερο σενάριο για τις ΗΠΑ

Allianz στο MR: Ασκήσεις ισορροπίας στην Ευρωζώνη – Οι προοπτικές της Ελλάδας

Barclays: Ο κίνδυνος νέας κρίσης χρέους, τι δεν έκανε και τι πρέπει να κάνει η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News