BUSINESS & FINANCE

Γιατί η ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα – Οι προοπτικές και τα «αγκάθια»

Γιατί η ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα – Οι προοπτικές και τα «αγκάθια»

Παρά την πληθωριστική λαίλαπα η ελληνική οικονομία, όπως όλα προμηνύουν, θα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Η Εurostat για τον Ιούνιο ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξεως του 12% ενώ σήμερα αναμένονται και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που θα δείξουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση κοντά στο 13%.

Χθες και όχι τυχαία, υπήρξαν δύο αναφορές για τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος. Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά «σήμερα η ελληνική οικονομία δείχνει πολύ ενθαρρυντικά σημάδια ανθεκτικότητας, πιστεύω τελικά ότι η ανάπτυξη θα μας εκπλήξει ευχάριστα και όχι δυσάρεστα, διότι ο τουρισμός όντως φαίνεται να πηγαίνει εξαιρετικά».

Η δεύτερη αναφορά ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών ο οποίος σχολίασε  από τον Economist πως οι προβλέψεις του  προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3,1% είναι όχι μόνο μετριοπαθείς αλλά αρκετά μετριοπαθείς. 

Η πορεία του τουρισμού όπως φαίνεται έχει φέρει περισσότερα χαμόγελα  στη κυβέρνηση από ό,τι αναμενόταν καθώς όπως φαίνεται έως τώρα, η Ελλάδα πηγαίνει ολοταχώς για την καλύτερη χρονιά τουριστικά.

Ήδη, ξένοι και εγχώριοι αναλυτές και οίκοι βλέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 3,1% του οικονομικού επιτελείου. Η Ε.Ε. έχει τοποθετήσει την ανάπτυξη της Ελλάδας στο 3,5%, η  DBRS στο 3,9%, ακόμη υψηλότερους ρυθμούς, στο 4,2% περιμένει η ING για την ελληνική οικονομία φέτος. Η Capital Economics βλέπει ανάπτυξη 5,5%, το ΙΟΒΕ στη πρόσφατη έκθεση του περιμένει ανάπτυξη 3,5%-4% και 4,3% το ΚΕΠΕ, ενώ η UBS και αυτή έχει τοποθετήσει τον πήχυ της ανάπτυξη  στο 4%. 

Τι μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα υψηλότερα 

Ο πρώτος λόγος αισιοδοξίας προφανώς και έρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος μπορεί να «ξελασπώσει» την ελληνική οικονομία. Tο αξιόχρεο της χώρας έχει ήδη αναβαθμιστεί σε ΒΒ+ από τη Standard and Poor’s, και η Ελλάδα είναι πιθανό να βρεθεί στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. 

Σήμερα αναμένεται και η αξιολόγηση από τη Fitch. H μέχρι τώρα βαθμολόγηση της Fitch είναι δύο σκαλοπάτια για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Έτσι μια αναβάθμιση σήμερα θα σπρώξει την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στο στόχο της. 

Το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους είναι επίσης λιγότερο ευαίσθητο στις μεταβολές των αποδόσεων των κρατικών Ομολόγων στις χρηματαγορές και αυτό γιατί ένα υψηλό ποσοστό του χρέους της Ελλάδας το κρατούν  επίσημοι φορείς (κυρίως στον ΕSM και το EFSF), κάτι που επεσήμανε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ χθες από το βήμα του Εconomist. 

Επίσης αν και το  χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο  ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε έναν χρόνο το 2021 από το 2020. Το απόθεμα χρέους μειώθηκε από 206% το 2020 σε 193%. Mάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η μείωση αυτή  είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ πιθανότατα στην ιστορία της Ευρωζώνης ενώ ανάλογος είναι και ο στόχος για φέτος. Τέλος, και η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας ωθούν προς τα πάνω την ελληνική οικονομία. 

Διαβάστε επίσης: 

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 3,1% η ανάπτυξη φέτος

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην Ελλάδα φέτος – Δεν έρχεται κρίση

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News