BUSINESS & FINANCE

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως

DBRS: Ανάπτυξη 3,9% φέτος στην Ελλάδα – Δεν βλέπει σοβαρή ύφεση παγκοσμίως

Ανάπτυξη 3,9% περιμένει η DBRS Morningstar για την ελληνική οικονομία το 2022, με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης να μιλούν για ρυθμούς 3,2% για το 2023.

Οι προβλέψεις αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που είχε ανακοινώσει ο οίκος τον Μάρτιο (κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022 και κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2023), καθώς οι αναλυτές προχωρούν σε υποβαθμίσεις για ολόκληρη την Ευρωζώνη, λόγω των παρενεργειών του πολέμου στην Ουκρανία και κυρίως της αύξησης του πληθωρισμού και των πρόσθετων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Από το update που κάναμε τον Μάρτιο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί για την πλειοψηφία των χωρών που αξιολογούμε», σημειώνουν οι αναλυτές.

Πέραν της Ευρωζώνης, η DBRS υποβαθμίζει τις προβλέψεις της και για την αμερικανική οικονομία, κυρίως λόγω της αρνητικής συνεισφοράς των καθαρών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο, αλλά και λόγω των αναμενόμενων συνεπειών από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων θα επιμείνουν εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί, προειδοποιεί η DBRS, εκτιμώντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση, οι προοπτικές ανάπτυξης του 2023 θα επηρεαστούν αρνητικά.

Παρόλα αυτά, ο οίκος βλέπει ότι η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή, με τα ποσοστά ανεργίας κοντά σε ιστορικά χαμηλά σε πολλές χώρες.

Για την Ελλάδα,  αναμένεται ανεργία στο 12,9% φέτος (0,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου) και στο 12,4% το 2023 (0,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη).

Η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και οι αυξήσεις των μισθών συμβάλλουν στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Αμερική, τονίζει ο οίκος. Με μερικές μεγάλες προηγμένες χώρες να είναι ήδη κοντά σε ουδέτερα επιτόκια πολιτικής, ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στη ζήτησης τους επόμενους 6-12 μήνες. «Αυτό είναι πιθανό να αμβλύνει τις πληθωριστικές πιέσεις, αλλά και να αυξήσει τον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης καθώς αυξάνεται το κόστος δανεισμού, αναγκάζοντας κάποιες εταιρείες να μειώσουν το εργατικό δυναμικό τους ως απάντηση», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Πάντως, η DBRS δεν βλέπει λόγους η αναμενόμενη παγκόσμια επιβράδυνση να μετατραπεί σε μία σοβαρή ύφεση, αν και τονίζει ότι παρακολουθεί τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλές τιμές ακινήτων.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Η Ευρωζώνη θα βυθιστεί σε ύφεση φέτος

Οι νέες προβλέψεις των UniCredit, BofA, DZ Bank για το ελληνικό ΑΕΠ: Υψηλότερα το 2022, χαμηλότερα το 2023

Barclays: Έρχεται ύφεση στην Ευρώπη – Ο κίνδυνος του «doom loop»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News