BUSINESS & FINANCE

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος R&I – Τι σημαίνει

Γιατί αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος R&I – Τι σημαίνει

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2023 και μετά, όταν οι παράγοντες που τώρα της ασκούν πιέσεις –υψηλό ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός- θα υποχωρήσουν, εκτιμά ο ιαπωνικός οίκος R&I, ο οποίος αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Σημαντική είναι η εκτίμηση του οίκου ότι  η Ελλάδα μπορεί να ανεβάσει τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής της.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ιαπωνικός οίκος δεν είναι ένας από εκείνους που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αποφάσεις της. Έτσι, η αναβάθμιση αυτή δεν έχει τόση πρακτική σημασία, καθώς για παράδειγμα, μία αξιολόγηση πιστοληπτικής βαθμίδας από την R&I δεν θα άνοιγε τον δρόμο για να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα της ΕΚΤ από τα οποία έχουν αποκλεισθεί λόγω της αξιολόγησης junk τους.

Ωστόσο, αυτή η αναβάθμιση έχει συμβολική σημασία, καθώς δείχνει ότι η Ελλάδα πατά πλέον στέρεα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ετοιμάζεται να κάνει το βήμα για την έξοδο από τo junk. Και την ίδια στιγμή, κάθε θετικό σχόλιο είναι σημαντικό στη σημερινή συγκυρία που η προοπτική ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας και ανεβάζει το κόστος δανεισμού. Αυτή την ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 3,9%, απέχοντας πλέον αρκετά από τα επίπεδα του 4,7% που είχε αγγίξει την περασμένη εβδομάδα, πριν και από την παρέμβαση της ΕΚΤ με την έκτακτη συνεδρίασή της.

Η εκτίμηση της R&I ότι η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής της είναι πολύ σημαντική, καθώς αυτό ήταν εδώ και καιρό ένα «αγκάθι» για την οικονομία στα μάτια των ξένων αναλυτών.

Ο ιαπωνικός οίκος στηρίζει την εκτίμησή του αυτή στην πρόσβαση που θα έχει η Ελλάδα σε άφθονα κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021-2027.

«Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στο πόσο αποτελεσματικά θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες θεωρούνται παράγοντας-κλειδί για τον καθορισμό του μονοπατιού της οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

H Ρ&Ι επισημαίνει ότι η οικονομία κερδίζει momentum από την αύξηση της τουριστικής ζήτησης και τις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και ενώ επικαλείται τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν για ανάπτυξη 3,1% και 3,5% αντίστοιχα για φέτος, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης από το 2023, όταν δεν θα επηρεάζει πια από τους σημερινούς δυσμενείς παράγοντες.

Την ίδια στιγμή, ο δρόμος για την αναβάθμιση της αξιολόγησης άνοιξε με τη βοήθεια της μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών, με τους αναλυτές του οίκου να επισημαίνουν ότι από εδώ και πέρα θα παρακολουθούν εάν ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να βελτιώσει την κερδοφορία και την κεφαλαιακή επάρκειά του, παράλληλα με τη μείωση των NPEs.

Η R&I διαπιστώνει βελτίωση και στη δημοσιονομική εικόνα της χώρας και περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ το 2023.

«Εν μέρει λόγω της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ με την αύξηση των τιμών, ο δείκτης του κρατικού χρέους πιθανότατα θα πέφτει με ρυθμούς που θα ξεπερνούν τη βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου και θα φτάσει σε νέα χαμηλά, κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα, έως τα τέλη του 2023, το αργότερο», αναφέρουν οι αναλυτές.

Την  ίδια στιγμή, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, σημειώνοντας ότι η ευνοϊκή δομή του χρέους (κυρίως προς πιστωτές του επίσημου τομέα, με περίοδο ωρίμανσης γύρω στα 20 χρόνια) κρατά το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στο 1-2%.

Διαβάστε επίσης: 

Αναβάθμισε την Ελλάδα η R&I: Ενα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα

Οι νέες προβλέψεις των UniCredit, BofA, DZ Bank για το ελληνικό ΑΕΠ: Υψηλότερα το 2022, χαμηλότερα το 2023

UBS: Πού στηρίζει την αισιοδοξία της για ανάπτυξη 4% φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News