ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ποδαρικό» με Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου θα κάνει η Fitch

«Ποδαρικό» με Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου θα κάνει η Fitch

Με την Ελλάδα θα ανοίξει η Fitch τον κύκλο των αξιολογήσεων της για το 2022 στις 14 Ιανουαρίου, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μία χρονιά στην οποία υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα γίνει ένα καθοριστικό βήμα προς την έξοδο της χώρας από το junk και την ανάκτηση της επενδυτικής κατηγορίας

Το ημερολόγιο του οίκου για τη νέα χρονιά δείχνει ότι θα «ασχοληθεί» με την Ελλάδα στις 14 Ιανουαρίου, στις 8 Ιουλίου και στις 7 Οκτωβρίου. 

Το τελευταίο review της ελληνικής αξιολόγησης από τη Fitch είχε γίνει στις 16 Ιουλίου, όταν οι αναλυτές του οίκου είχαν επιβεβαιώσει το ΒΒ με σταθερές προοπτικές. Αυτό το αξιόχρεο αντανακλά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, τα επίπεδα των κόκκινων δανείων και του κρατικού χρέους που παραμένουν ακόμα πολύ υψηλά, σημείωναν τότε οι αναλυτές. 

Σήμερα, είναι σαφές ότι οι όποιες εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία έχουν μπει σε άλλη βάση. Τότε, η Fitch προέβλεπε ότι το 2021 θα έκλεινε με ανάπτυξη 4,3% και ότι το 2022 θα έφερνε ρυθμούς 5,3%, με τη βοήθεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το 2023, «έβλεπε» ρυθμούς 3,5%. 

Ήδη, η Fitch αναβάθμισε τις προβλέψεις αυτές τον Οκτώβριο και πλέον περιμένει ανάπτυξη 6% για το 2021. Όμως σήμερα, είναι σαφές ότι και αυτές οι εκτιμήσεις είναι συντηρητικές, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανεβάζουν την ανάπτυξη του 2021 γύρω στο 8%. 

Από τον Οκτώβριο, ο οίκος σημείωσε ότι το ελληνικό χρέος έπιασε «ταβάνι» το 2020 (δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι περίμενε) στο 205,6% του ΑΕΠ και πλέον θα αρχίσει να μειώνεται, για να πέσει στο 196,2% έως το 2023.

«Η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην επιστροφή του χρέους/ΑΕΠ σε πτωτικό μονοπάτι και η συνεχιζόμενη βελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση», σημείωναν τότε οι αναλυτές.

Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει κάποια αναβάθμιση, είτε της αξιολόγησης ή των προοπτικών, από τη Fitch στις 14 Ιανουαρίου, οι προσδοκίες για τη χρονιά που ξεκινά είναι υψηλές. Η JP Morgan έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα βγει από το junk το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επισήμως, προσδοκία της Αθήνας είναι να έχει ανακτήσει την επενδυτική κατηγορία έως το 2023, με την DZ Bank να σημειώνει χθες ότι οι προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση φέρνουν αποτελέσματα και αναγνωρίζονται από τους οίκους αξιολόγησης. 

Πραγματικά, η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις λίγες χώρες που αναβαθμίστηκαν μέσα στην πανδημία. Συγεκριμένα, η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB positive από BB- stable τον Απρίλιο. Η τελευταία αναβάθμιση από τη Moody’s ήταν τον Νοέμβριο του 2020, στο Ba3 stable από B1 stable. Η Fitch κράτησε την πιο σκληρή στάση, με δεδομένες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, και άλλαξε την αξιολόγησή της σε BB stable από BB positive τον Απρίλιο του 2020, χωρίς άλλη κίνηση έκτοτε. 

Σημειώνεται ότι το 2022 θα έχουν συμπληρωθεί 12 χρόνια από την υποβάθμιση της χώρας στο junk, η οποία είχε σημειωθεί τον Απρίλιο του 2010, με την τότε προσφυγή της Αθήνας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα όσα γνωστά ακολούθησαν.  

Διαβάστε επίσης: 

DZ Bank: Η Ελλάδα αφήνει πίσω το τραύμα της χρεοκοπίας

JP Morgan: Ποντάρει στην Ελλάδα το 2022 – Έξοδος από το junk το β΄ εξάμηνο

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη 8,9% το 2021 και 4,3% το 2022 – Κλειδί για την αξιολόγηση η ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News