BUSINESS & FINANCE

DBRS: Οι νέες προβλέψεις για Ελλάδα και ο κίνδυνος και άλλων συγκρούσεων

DBRS: Οι νέες προβλέψεις για Ελλάδα και ο κίνδυνος και άλλων συγκρούσεων

Ανάπτυξη 4,3% περιμένει για την ελληνική οικονομία φέτος η DBRS (έναντι 4,4% που είχε προβλέψει τον Δεκέμβριο), καθώς προχωρά σε υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις της για τις περισσότερες οικονομίες, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, προειδοποιεί ότι η απομόνωση της Ρωσίας ίσως να πυροδοτήσει και άλλες συγκρούσεις στην Ευρώπη. 

Για το 2023, η DBRS ανεβάζει τον στόχο της ανάπτυξης για την Ελλάδα κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 3,4%. Ο οίκος περιμένει ανεργία στο 13,5% φέτος και στο 13,1% για το 2023. 

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας την Παρασκευή μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. 

Όπως σημειώνει η DBRS, οι προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου της έχουν επιδεινωθεί για τις περισσότερες οικονομίες κατά το τελευταίο τρίμηνο. «Περιμένουμε κάποια πρόσθετη επιδείνωση των προβλέψεων της ανάπτυξης για το 2022 τους επόμενους μήνες, ειδικά στην Ευρώπη,  καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προσθέτει μία ακόμα σημαντική πηγή αβεβαιότητας», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. 

Παρότι η Ρωσία και η Ουκρανία ισοδυναμούν σε λιγότερο από το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο σε αρκετές σημαντικές διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και φυσικού αερίου, των αγροτικών προϊόντων, των λιπασμάτων και των μετάλλων, σημειώνει η DBRS. 

Καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί ήδη, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και αποδυναμώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης, οι επιπτώσεις στη ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθούν, ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου, λόγω της περαιτέρω διατάραξης των εφοδιαστικών αλυσίδων. 

«Ενώ η Ρωσία φαίνεται όλο και πιο απομονωμένη, αυτή η απομόνωση ίσως να επιτείνει και να παρατείνει τις εντάσεις σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούσε να διαταράξει την προμήθεια ενέργειας και ίσως τελικά να πυροδοτήσει άλλες συγκρούσεις στην περιοχή, με επιπτώσεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της DBRS. 

Διαβάστε επίσης: 

DBRS: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ (high) – Αναθεώρησε τις προοπτικές σε σταθερές

BofA: Το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόνο 3%, πληθωρισμός-σοκ 6,1%

BofA: Ο πόλεμος αλλάζει την Ευρώπη – Οι 7 νέες mega τάσεις και οι κερδισμένοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News