Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 12:26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική ανάκαμψη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη στην 3ετία

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική ανάκαμψη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη στην 3ετία

Για ανάκαμψη τύπου «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 μιλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα, που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4,9% φέτος και 3,5% το 2023. Όπως σημειώνει ο υπουργός, πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, σωρευτικά στην τριετία.

Ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρει τα εξής: 

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της.

Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.

Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021.

Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή.

Διαβάστε επίσης: 

Κομισιόν: Ανάπτυξη 4,9% για φέτος στην Ελλάδα – Στο 3,5% το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News