Business & Finance Κυριακή 10/07/2022, 12:13
BUSINESS & FINANCE

Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη – Στο 100% του 2019 ο τουρισμός

Γ. Στουρνάρας: Πάνω από 3,2% η ανάπτυξη – Στο 100% του 2019 ο τουρισμός

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι θα ξεπεράσει την επίσημη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για ρυθμούς 3,2%, εκτίμησε ο Γιάννης Στουρνάρας, καθώς τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να φτάσουν στο 100% των επιπέδων του 2019, έναντι του 80% που είχε προβλεφθεί.

Η ανάπτυξη του «3,2% είναι το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά στηρίζεται στην εκτίμηση ότι τα ταξιδιωτικά έσοδα, αυτά που αποκαλούμε τουριστικά, θα είναι στο 80% των εσόδων του 2019», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Φαίνεται ότι θα είναι κοντά στο 100%. Επομένως, το 3,2% ίσως είναι στο κατώτερο όριο των πιθανοτήτων».

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέναντι στην απειλή μιας διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Ελλάδα πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση σε αυτό το σενάριο, εκτίμησε.

«Η Ελλάδα έχει αρκετά διαφοροποιημένες πηγές φυσικού αερίου, LNG, έχει προετοιμαστεί εδώ και πολλούς μήνες», είπε ο κ. Στουρνάρας. Εάν οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία διακοπούν εντελώς, «ο ρυθμός ανάπτυξης θα μειωθεί πολύ, αλλά δεν θα γίνει αρνητικός. Δεν θα πέσουμε σε ύφεση», πρόσθεσε.

Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Αναφερόμενος στο νέο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνης, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ίσως δεν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, εάν είναι αρκετά ισχυρό για να πείσει τους επενδυτές.  

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει μια «συναινετική, αποτελεσματική λύση», η οποία ελπίζει ότι θα εκπλήξει θετικά τις αγορές.

«Πιστεύω ότι υπάρχει πολλή αλήθεια στην ιδέα ότι εάν πείσουμε τις αγορές ότι αυτό θα είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ίσως να μην το χρειαστούμε. Θα το έχουμε στο ράφι. Αυτό είναι το καλό σενάριο», είπε.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να επιβραδύνει προς το τέλος του έτους και να πλησιάζει τον στόχο του 2% το 2024. «Δεν θα μπορέσω να σας πω πού θα κορυφώσει, γιατί εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι δεν μπορούν να μετρηθούν με μοντέλα. Ενδεχομένως εξαρτάται από γεωπολιτικές εκτιμήσεις», είπε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση. «Υπάρχουν άνεμοι στασιμοπληθωρισμού, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό», σημείωσε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν παρουσιάζει ακόμα στασιμοπληθωρισμό. «Αλλά για την ώρα, δεν περιμένουμε αρνητική ανάπτυξη για φέτος ή του χρόνου».

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί η ελληνική οικονομία θα τα πάει καλύτερα – Οι προοπτικές και τα «αγκάθια»

Fitch: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος – Γιατί δεν ανησυχεί για το χρέος

BofA: Ο τουρισμός σώζει την Ευρώπη από την ύφεση – Πάνω από το 2019 η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News