BUSINESS & FINANCE

BofA: Ο τουρισμός σώζει την Ευρώπη από την ύφεση – Πάνω από το 2019 η Ελλάδα

BofA: Ο τουρισμός σώζει την Ευρώπη από την ύφεση – Πάνω από το 2019 η Ελλάδα

Ο τουρισμός είναι το μοναδικό φωτεινό σημείο για την ευρωπαϊκή οικονομία αυτή τη στιγμή και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αναλυτές της Bank of America δεν περιμένουν ύφεση, σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του οίκου. Καθώς οι χώρες του Νότου είναι εκείνες που ωφελούνται περισσότερο, η BofA σημειώνει ότι η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη πάνω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, εμφανίζοντας την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στους προορισμούς της Μεσογείου.

BofA: Ο τουρισμός σώζει την Ευρώπη από την ύφεση – Πάνω από το 2019 η Ελλάδα-1

«Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν προβλέπουμε αυτή τη στιγμή μία ύφεση στην Ευρωζώνη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, είναι γιατί περιμένουμε ότι η τουριστική ανάκαμψη θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στη Νότια Ευρώπη», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.

Η βραχυπρόθεσμη ώθηση από τον τουρισμό, εφόσον δεν υπάρξουν νέα σοκ, αναμένεται να κρατήσει την Ευρωζώνη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης –έστω και οριακά- για το καλοκαίρι.

BofA: Ο τουρισμός σώζει την Ευρώπη από την ύφεση – Πάνω από το 2019 η Ελλάδα-2

Μάλιστα, η BofA σημειώνει ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία και η δυναμική των ταξιδιών δείχνουν να στηρίζουν τις ελπίδες της για μια ισχυρή τουριστική σεζόν σε όλες τις χώρες. Υπάρχουν, επίσης, ενδείξεις ότι οι ξένοι τουρίστες αποκτούν όλο και σημαντικότερο ρόλο, καθώς ενισχύονται και οι αφίξεις από χώρες εκτός της Ε.Ε. Οι Αμερικανοί τουρίστες, για παράδειγμα, εκμεταλλεύονται το αδύναμο ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντική θετική επίδραση στον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος.

Τα καθημερινά στοιχεία των πτήσεων που συγκεντρώνει η Bank of America δείχνουν ότι η κίνηση στην Ελλάδα είναι ήδη πάνω από τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, στην Πορτογαλία είναι περίπου στα επίπεδα του 2019, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία είναι περίπου 10% χαμηλότερα.

«Αυτά τα νούμερα είναι σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά και τα συνολικά στοιχεία για την κίνηση κατά πάσα πιθανότητα εμφανίζουν μία στρέβλωση (προς τα κάτω) λόγω της πιο αργής ανάκαμψης στα επαγγελματικά ταξίδια», εξηγούν οι αναλυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Bank of America περιμένει ανάπτυξη 3% φέτος και 1,8% το 2023 στην Ελλάδα, με τον πληθωρισμό στο 7,2% και 2,8% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Η Ελλάδα σε συμπληγάδες – Τι θα κάνει απόψε η Fitch

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην Ελλάδα φέτος – Δεν έρχεται κρίση

BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News