BUSINESS & FINANCE

Υψηλές «πτήσεις» στον τουρισμό δείχνουν οι κρατήσεις

Υψηλές «πτήσεις» στον τουρισμό δείχνουν οι κρατήσεις

Δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού σε επίπεδα που θα πλησιάσουν κατά πολύ εκείνα του 2019, τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, και ρεκόρ σε αφίξεις και ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν αρχίσει να προεξοφλούν φορείς της τουριστικής βιομηχανίας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται πως έχει σταματήσει να επηρεάζει τη διάθεση των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών να προχωρήσουν σε κρατήσεις και να πραγματοποιήσουν ταξίδια, ενώ ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων των μεγάλων εταιρειών δείχνει πως ετοιμάζονται για μια ισχυρή θερινή σεζόν.

Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνουν πως ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα καταγράφει νέο υψηλό, με 3 στους 4 Ευρωπαίους να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η ανάκαμψη του τουρισμού είναι εμφανής και στα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που για το διάστημα μέχρι και τις 29 Μαΐου δείχνουν πως στην Ελλάδα το πτητικό έργο διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα άνω του 90% του 2019.

Στην τρέχουσα περίοδο, μετά ένα πολύ ικανοποιητικό Πάσχα, η ανάκαμψη εντοπίζεται στο κομμάτι των city breaks, των ταξιδιών δηλαδή κυρίως στην Αττική. Ωστόσο, καταγράφονται επιδόσεις διαφορετικών ταχυτήτων: στα μεγάλα πεντάστερα ξενοδοχεία του κέντρου τα Σαββατοκύριακα επιτυγχάνονται πολύ υψηλές πληρότητες, όπως και σε αυτά στην Αττική Ριβιέρα. Αλλά καθώς η απόσταση από το κέντρο και την ακτογραμμή μεγαλώνει, οι πληρότητες πέφτουν σημαντικά.

Τα τρέχοντα μέσα επίπεδα πληρότητας για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας υπολογίζονται στο 50%, αναφέρουν θεσμικοί φορείς στην «Κ». Επίσης, ολοένα και ισχυρότεροι ανταγωνιστές των ξενοδοχείων είναι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν στις αφίξεις, ενώ η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά επίσκεψη διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Οσον αφορά τις προοπτικές των προορισμών εκτός Αττικής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ οι αφίξεις εν γένει εξελίσσονται πολύ ικανοποιητικά, με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια από την αρχή της σεζόν να καταγράφουν αύξηση αφίξεων και σε σχέση με το 2019. Επίσης, αυξημένος είναι και ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων για τα περιφερειακά αεροδρόμια κατά την επικείμενη θερινή σεζόν σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019.

Την εκτίμηση πως το φετινό καλοκαίρι ο τουρισμός θα ανακτήσει σχεδόν το 100% των μεγεθών του 2019 επιβεβαιώνει και ενημέρωση του Fritz Joussen, CEO της TUI AG, ομίλου που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα οργανωμένα ταξίδια στην Ελλάδα. «Εμμένουμε στον στόχο μας για το καλοκαίρι, που προβλέπει πως θα πλησιάσουμε τα επίπεδα του 2019 σε όλες τις αγορές», λέει ο κ. Joussen, ο οποίος έχει δηλώσει στην «Κ» πως θα φέρει περισσότερα από 3 εκατομμύρια επισκέπτες φέτος στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: 

Ξαναστήνεται η σκακιέρα στον τουρισμό: Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ελ. Βενιζέλος: Στο 84,5% του 2019 η επιβατική κίνηση τον Απρίλιο

Τουρισμός: Βελτιώνονται οι πληρότητες  – Αυξάνονται οι αεροπορικές θέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News