Business & Finance Κυριακή 2/01/2022, 19:28
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επιστροφή της Airbnb στο 2019 – Ισχυρή αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις 

Τον Νοέμβριο κινήθηκαν 7,6% πάνω από τα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2019. 

Επιστροφή της Airbnb στο 2019 – Ισχυρή αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις 

Σε θετικό πρόσημο πέρασε η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Συγκεκριμένα, με βάση σχετική μηνιαία ανάλυση της AirDNA, η ζήτηση για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώθηκε σε επίπεδο 7,6% υψηλότερο από τον αντίστοιχο μήνα του 2019, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημικής κρίσης. 

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων οδεύει προς την πλήρη ανάκαμψη, ξεπερνώντας ακόμα και το σημείο που είχε βρεθεί πριν από την πανδημία. Ηδη, βέβαια, ορισμένες περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, είχαν καταγράψει υψηλότερα επίπεδα διανυκτερεύσεων και κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ωστόσο, άλλες περιοχές εξακολουθούσαν να υπολείπονται. Πλέον φαίνεται πως η ανάκαμψη της αγοράς είναι συνολική. 

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις μόλις έξι χώρες όπου η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις έχει πλέον ανακάμψει σε επίπεδο υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Σύμφωνα με την AirDNA, στην κορυφή με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου βρίσκεται η Γαλλία, καθώς οι διανυκτερεύσεις ήταν κατά 23,75% περισσότερες. Ακολουθούν η Γερμανία με αύξηση κατά 14,4%, η Ρωσία με 13,4%, η Κροατία με 8,4%, ενώ μετά την πέμπτη στη σειρά Ελλάδα βρίσκεται η Ελβετία με αύξηση κατά 2,9%. Κοντά στην επιστροφή τους σε θετικό πρόσημο βρίσκονται πλέον και οι άλλες τρεις σημαντικές αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, δηλαδή η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. 

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα στοιχεία της αντίστοιχης έρευνας του Οκτωβρίου, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα είχε επίσης ξεπεράσει σε ζήτηση τις άλλες τρεις μεσογειακές χώρες, καθώς είχε επίσης βρεθεί στην πέμπτη θέση. Οσον αφορά τη ζήτηση στην ελληνική αγορά για το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς όπως φαίνεται η μεγάλη διασπορά της παραλλαγής «Ομικρον» έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να «ανακατέψει την τράπουλα». Ενώ μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου φαινόταν ότι οι κρατήσεις ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με το 2019, εντούτοις προέκυπτε μια τάση ανάκαμψης από τον Ιανουάριο και μετά. Η τάση αυτή δεν αποκλείεται να διαφοροποιήθηκε, καθώς αρκετοί υποψήφιοι ταξιδιώτες εκτός συνόρων ματαίωσαν τα σχέδιά τους μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων πανευρωπαϊκά και τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με την είσοδο σε διάφορες χώρες, αλλά και με τα αεροπορικά ταξίδια. Μέρος των ανθρώπων αυτών στράφηκε προς τους εγχώριους χειμερινούς προορισμούς. Στον αντίποδα, άλλοι επίδοξοι ταξιδιώτες προς κάποιον ελληνικό προορισμό φαίνεται πως έχουν επίσης ματαιώσει τα σχέδιά τους, επιλέγοντας να παραμείνουν στη «βάση» τους, υπό τον φόβο της έξαρσης του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, η εικόνα είναι ανάμεικτη και θα υπάρξει σαφέστερη ένδειξη σε μερικές εβδομάδες από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την περίοδο, τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, η ζήτηση αφορά κυρίως παραθεριστικούς προορισμούς και σε μικρότερο βαθμό μεγάλα αστικά κέντρα. 

Η μόνη πόλη που καταγράφει βελτίωση της ζήτησης σε σχέση με πριν από δύο χρόνια είναι η Αγία Πετρούπολη με 6,1%, ενώ στην Αθήνα η πτώση αγγίζει το 24,6%. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, η επίδοση της ελληνικής πρωτεύουσας είναι αισθητά καλύτερη από αρκετές πόλεις, καθώς σε οκτώ εξ αυτών το επίπεδο της ζήτησης εξακολουθεί να υπολείπεται κατά περισσότερο από 50% σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. 

Διαβάστε επίσης:

Τουρισμός: Πληρότητα μέχρι 80% για τις γιορτές στους χειμερινούς προορισμούς 

Eurostat: Πανευρωπαϊκή βουτιά στις τουριστικές κρατήσεις το 2020 – Πέμπτη χειρότερη θέση για την Ελλάδα

Συνεργατικές πλατφόρμες: Τι αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News