Business & Finance Πέμπτη 21/04/2022, 07:30
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Βελτιώνονται οι πληρότητες  – Αυξάνονται οι αεροπορικές θέσεις 

Τουρισμός: Βελτιώνονται οι πληρότητες  – Αυξάνονται οι αεροπορικές θέσεις 

Οι προβλέψεις για μια δυναμική εκκίνηση της θερινής σεζόν στον τουρισμό επιβεβαιώνονται καθώς οι γιορτές του Πάσχα Καθολικών και Ορθοδόξων βελτιώνουν τις πληρότητες των ελληνικών ξενοδοχείων, ενώ εβδομάδα με εβδομάδα αυξάνονται και οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας. 

Ήδη σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμού ξεπερνούν το 90%, ενόψει και του Πάσχα. Για παράδειγμα στην Κέρκυρα καταγράφονται ποσοστα πληρότητας 90%, στην Σαντορίνη πάνω από 80% με πολλούς Αμερικανούς επισκέπτες που φέτος ήρθαν νωρίτερα, στην Πάρο με 80% ενώ και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Καλαμάτα και τα Ζαγοροχώρια το ποσοστό ξεπερνά το 80%.    

Σταθερή αύξηση καταγράφουν και οι προγραμματισμένες θέσεις των αεροπορικών σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του INSETE την εβδομάδα 18/4 – 24/4 έχουν προγραμματιστεί 345.749 θέσεις, αριθμός αυξημένος κατά 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη περισσότερες θέσεις έχουν προγραμματιστεί για την εβδομάδα 25/4-1/5, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου όπου οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνουν τις 503.544. 

Ο στόχος του 2019 και η δυναμική του Μαρτίου 

Το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό είναι το αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μια δυνατή χρονιά που θα προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019 τόσο σε επίπεδο επιβατικής κίνησης όσο και σε επίπεδο πληρωτήτων και εσόδων. Τα στοιχεία του Μαρτίου δημιουργούν αισιοδοξία στην αγορά. 

Τον Μάρτιο η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ διαμορφώθηκε σε 1,19 εκατ. άτομα και έφτασε στο 72% του Μαρτίου του 2019. Τον ίδιο μήνα,  η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διαμορφώθηκε σε 550.000 άτομα καταγράφοντας αύξηση 366% έναντι του 2021, φτάνοντας περίπου στο 78% του 2019 

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα  στοιχεία που συγκεντρωνει το ΙΤΕΠ, το 85% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτά τον Μάρτιο. Η μέση πληρότητα ήταν στο 38,4% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τα 53 ευρώ. Τον Φεβρουάριο η μέση πληρότητα ήταν στο 30% και τον Ιανουάριο ήταν στο 22,7%. 

Παράγοντες των αερομεταφορών εκτιμούν πως αν δεν εμφανιστούν νέοι παράγοντες κρίσης, ενδέχεται τη φετινή χρονιά ο ρυθμός ανάκτησης της επιβατικής κίνησης να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δύο ετών, αγγίζοντας το 90%-95% του αντίστοιχου μεγέθους του 2019. Στην εκτίμηση πως τα τουριστικά έσοδα της φετινής σεζόν θα διαμορφωθούν κοντά στα επίπεδα του 2019, παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, εξέφρασε και ο CEO της Sani/Ikos Group και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ,  Ανδρέας Ανδρεάδης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι Έλληνες ταξιδεύουν ξανά: Sold οut τα αεροπορικά εισιτήρια για το Πάσχα

Β. Κικίλιας: O τουρισμός είναι οικονομία άμεσης απόδοσης και στηρίζει το λαϊκό εισόδημα

ΞΕΕ: Στο 38,4% η πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Μάρτιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News