ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Οι Έλληνες ταξιδεύουν ξανά: Sold οut τα αεροπορικά εισιτήρια για το Πάσχα

Στα επίπεδα του 2019 επέστρεψαν οι αεροπορικές κρατήσεις για το φετινό Πάσχα

Οι Έλληνες ταξιδεύουν ξανά: Sold οut τα αεροπορικά εισιτήρια για το Πάσχα

Τα επίπεδα του 2019 ξεπερνούν οι κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για ταξίδια εντός και κυρίως εκτός Ελλάδας κατά την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν παράγοντες των αερομεταφορών. Ειδικότερα, στην μεγαλύτερη, βάσει μεριδίου αγοράς, ελληνική αεροπορική, την Aegean οι κρατήσεις εισιτηρίων είναι αντίστοιχες του Πάσχα του 2019, με τον αριθμό όμως, των διαθέσιμων θέσεων να είναι μικρότερος σε ποσοστό της τάξεως του 20%, σε σχέση με την περίοδο πριν εκδηλωθεί η πανδημία.

Πωλήσεις που αντιστοιχούν στα επίπεδα του 2020 καταγράφουν και τα ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν οργανωμένα πακέτα διακοπών με περίπου 3.000 για ευρωπαϊκούς και ελληνικούς προορισμούς να έχουν διατεθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις, η διάθεση για ταξίδι έχει επιστρέψει, γεγονός που διαφαίνεται και από τη διεύρυνση του διαστήματος ανάμεσα στην πραγματοποίηση μιας κράτησης και την έναρξη ισχύος της που είναι γνωστό στην τουριστική βιομηχανία ως «booking window».

Επίσης, οι κυριότερες τάσεις των ταξιδιωτών περιλαμβάνουν την επιμήκυνση της διαμονής στην Ελλάδα, ως επί το πλείστον από Έλληνες του εξωτερικού, λόγω της διαδοχής του Καθολικού από το Ορθόδοξο Πάσχα, όπως και τη «γεφύρωση» των πασχαλινών διακοπών με την αργία της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Οι προορισμοί που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών από και προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν τη Γαλλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Κύπρο. Αντίστοιχα, οι πιο ευπώλητοι προορισμοί, που διατίθενται μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων, περιλαμβάνουν το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, την Κωνσταντινούπολη, τη Βαρκελώνη και το Άμστερνταμ.  Εντός Ελλάδας, η Κρήτη και η Ρόδος βρίσκονται στην κορυφή των περιζήτητων προορισμών.

Το βαρόμετρο Απριλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), που έχει στηριχθεί σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αρχές Μαρτίου και κατά τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του πολέμου στην Ουκρανία, φανερώνει ότι η ρωσοουκρανική διένεξη και οι επιπτώσεις της στην οικονομία δεν έχει περιορίσει τη διάθεση για ταξίδι. Αντίθετα, ο δείκτης εμπιστοσύνης στον τομέα των ταξιδίων καταγράφει νέο υψηλό, με 3 στους 4 Ευρωπαίους να σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.  Επίσης, η διάθεση για ταξίδι αναψυχής είναι η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2020 και αποδίδεται και στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Η προτίμηση για μετακινήσεις με αεροπλάνο έχει ενισχυθεί κατά 7%, συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ υποχώρησε υποχώρησαν (-8%) όσοι θα επέλεγαν το τρένο ή το λεωφορείο.

Η επιστροφή στο ταξίδι επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για το διάστημα μέχρι και τις 29 Μαΐου. Στην Ελλάδα το πτητικό έργο μέχρι και το τέλος του Μαίου διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα άνω του 90% του 2019, με το Eurocontrol να κάνει λόγο για ισχυρή ανάκαμψη, σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ο οργανισμός τοποθετεί, για το σύνολο της Ευρώπης, τον αριθμό των πτήσεων σε 28.000 για κάθε Παρασκευή μέχρι το τέλος του μήνα και σε 29.000 για την ίδια ημέρα τον Μάιο. 

Διαβάστε επίσης: 

Α. Ανδρεάδης (Sani/Ikos): Κοντά στο 2019 τα τουριστικά έσοδα, παρά τον πόλεμο

ΞΕΕ: Στο 38,4% η πληρότητα στα ξενοδοχεία τον Μάρτιο

Τουρισμός: Ποιες χώρες στήριξαν τα έσοδα το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News