Business & Finance Κυριακή 14/11/2021, 08:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Επενδυτικό άλμα 15,3% πίσω από την ανάπτυξη το 2021

Τι οδηγεί το comeback από την ύφεση και πόσο θα συνεισφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης 

Κομισιόν: Επενδυτικό άλμα 15,3% πίσω από την ανάπτυξη το 2021

Στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις φαίνεται ότι «ποντάρει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αναπτυξιακό άλμα της ελληνικής οικονομίας, η οποία -σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις των Βρυξελλών- θα αυξηθεί κατά 7,1% το 2021, κατά 5,2% το 2022 και κατά 3,6% το 2023.

«Κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη του 2022 και του 2023 αναμένεται να είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς η υλοποίηση των projects του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατηρήσει το momentum» σημειώνει, μεταξύ άλλων, η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να φθάσουν σωρευτικά στο 3,6% του ΑΕΠ του 2019, αποτελώντας σημαντικό μαξιλάρι βοήθειας στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Κομισιόν: Επενδυτικό άλμα 15,3% πίσω από την ανάπτυξη το 2021-1

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές επενδύσεις (δημόσιες και ιδιωτικές) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 15,3% το 2021 (σε σχέση με το 2020), αποτελώντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση -πίσω μόνο από την Ιταλία (15,8%) και απέχοντας παρασάγγας από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (5,2%).

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν και τα επόμενα χρόνια, καθώς το 2022 θα αυξηθούν κατά 13,4% (2η καλύτερη επίδοση μετά της Σλοβακίας), ενώ το 2023 θα επιβραδυνθούν στο 8,2% (3η καλύτερη επίδοση μετά της Σλοβακίας και της Ρουμανίας).

Όσον αφορά, ειδικότερα, τις δημόσιες επενδύσεις, αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3,1% το 2021, κατά 4,3% το 2022 και κατά 4,1% το 2023, παραμένοντας σταθερά άνω του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ο οποίος καθορίζεται σε 3,1%, 3,2% και 3,2% αντίστοιχα, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος διαμορφώνεται σε 3,4%, 3,5% και 3,5% αντίστοιχα.

Ταμείο Ανάκαμψης: Σε στάση αναμονής για την πρώτη δόση

Στο μεταξύ, στην γραφειοκρατία της Ευρώπης φαίνεται ότι έχει κολλήσει το αίτημα της Αθήνας για την εκταμίευση της πρώτη δόσης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyreview, εκκρεμεί από κοινοτικής πλευράς ένα ακόμη αναγκαίο βήμα: Η οριστικοποίηση της «επιχειρησιακής συμφωνίας» καθώς το οικονομικό επιτελείο αναμένει να της σταλεί  από την Ευρώπη το τελικό παράρτημα, το οποίο έχει καθυστερήσει ήδη. 

Στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας  αναμεσά σε Ελλάδα και Ε.Ε., αμέσως μετά θα κατατεθεί και το αίτημα από την ελληνική πλευρά, αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΤΑΑ.  Έπειτα, το αίτημα της Ελλάδας, θα πρέπει να πάρει και το πράσινο φως της Επιτροπής για την εκταμίευση.

Όλη η διαδικασία της έγκρισης, η οποία έχει και αρκετή γραφειοκρατία, αναμένεται ότι θα διαρκέσει 3 μήνες  πριν τα χρήματα της δόσης μπορέσουν να φτάσουν στην Ελλάδα ώστε να κατευθυνθούν σε έργα και επενδύσεις. Έτσι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν υπάρξουν κατά τη διαδικασία της έγκρισης νέοι αστερίσκοι, η πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται τον Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Στην περίπτωση που υπάρξουν αστερίσκοι κατά τη διαδικασία της έγκρισης αυτό θα σήμαινε μεγάλες καθυστερήσεις καθώς η διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει μέχρι η Ελλάδα (το ίδιο ισχύσει για όλα τα κράτη-μέλη) να εφαρμόσει σωστά το σύνολο των προαπαιτούμενων και να πάρει τελικά τη δόση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Ποια έξοδα ασκούν πίεση στον ελληνικό προϋπολογισμό

Ανάπτυξη: «Τσίμπησαν» 2,5 μονάδες μόλις σε έναν μήνα οι προσδοκίες για το 2021

UBS: Υψηλές πτήσεις για την ελληνική οικονομία έως και το 2023

Εκτοξεύει τον πήχη η BofA: Ανάπτυξη 8,6% στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News