ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Goldman Sachs: Σε σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες, buy για Alpha, Eurobank

Goldman Sachs: Σε σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες, buy για Alpha, Eurobank

 Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, δηλώνοντας ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ένα πολυετές σημείο καμπής. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δίνει σύσταση αγοράς για τις Alpha Bank και Eurobank, εντοπίζοντας περιθώρια ανόδου έως 22% στις μετοχές τους. 

Συγκεκριμένα, η Goldman δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ προηγουμένως) και για τη Eurobank με τον στόχο στα 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ). Για την Τρ. Πειραιώς ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση με την τιμή-στόχο στ 1,70 ευρώ (από 1,47 ευρώ), ενώ η Εθνική Τράπεζα δεν καλύπτεται.

Οι αναλυτές μιλούν για ένα μεγάλο σημείο καμπής, αφού εκτιμούν ότι έως το 2023, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα κόκκινα δάνεια θα συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, το Texas ratio θα έχει μειωθεί στο μισό, περίπου στο 30% και η διανομή μερίσματος θα έχει επιστρέψει στο τραπέζι.

Goldman Sachs: Σε σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες, buy για Alpha, Eurobank-1

Η εμπειρία σε Τουρκία, Ρωσία και Ιταλία δείχνει ότι η επιτυχημένη αποκατάσταση των κεφαλαιακών buffers φέρνει και ένα σημαντικό σημείο καμπής για τις αποτιμήσεις, τονίζουν οι αναλυτές.

Τα NPEs στο 5-6%

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 85%, φέρνοντας τους δείκτες NPE από το 49% στο 12%. Η Godman Sachs υπολογίζει ότι προχώρησαν στην τιτλοποίηση δανείων 29 δισ. ευρώ το 2021 και με τιτλοποιήσεις επιπλέον 4 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022, ο δείκτης NPE αναμένεται να φτάσει στο 7% και να κινηθεί προς το 5% το 2023 και το 3% το 2024.

Goldman Sachs: Σε σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες, buy για Alpha, Eurobank-2

Συγκεκριμένα, η Εθνική και η Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε NPE 5-6% από το 2022, με τις Alpha και Πειραιώς να ακολουθούν το 2023.

Επιστροφή σε φάση ανάπτυξης

Έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία μείωσης των δανείων, η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εισέλθουν σε φάση ανάπτυξης, λόγω των βελτιωμένων buffers κεφαλαίων, της γενικής ανάκαμψης της οικονομίας και των πακέτων κονδυλίων της Ε.Ε.

Ο οίκος περιμένει μέση ετήσια αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 6,5% για το διάστημα 2021-2024 και αύξηση περίπου 5% στις προμήθειες στο ίδιο διάστημα.

Μπορεί η συνολική αύξηση των εσόδων στην περίοδο αυτή να είναι υποτονική (λόγω της εξόδου από NPEs που φέρουν τόκους), όμως η ποιότητα των νέων ροών εσόδων είναι υψηλότερη, καθώς αυτές παράγονται από εξυπηρετούμενα δάνεια, τονίζουν οι αναλυτές.

Ο συνδυασμός της βελτίωσης των λειτουργικών τάσεων και του χαμηλότερου κόστους ρίσκου αναμένεται να μεταφραστεί σε ανάκαμψη του ROTE, με την τάση να το φέρνει προς υψηλά μονοψήφια επίπεδα, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο μακροπρόθεσμα.

Goldman Sachs: Σε σημείο καμπής οι ελληνικές τράπεζες, buy για Alpha, Eurobank-3

Η Goldman προβλέπει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από το 13% για το 2023, κάτι που σημαίνει ένα άνετο κεφαλαιακό buffer. «Αυτό δείχνει μια πιθανότητα συζήτησης της πρόσθετης διανομής κεφαλαίων στους μετόχους», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Οι αυξήσεις επιτοκίων ενισχύουν το story ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News