BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων

Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα δεν βοηθά τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο είναι διαχειρίσιμη, την ώρα που η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δίνει ώθηση της τάξης του 10% στα κέρδη τους, υπολογίζει η JP Morgan. Ο οίκος δηλώνει ότι εξακολουθεί να του αρέσει ο κλάδος, αφού πιστεύει ότι τα περιθώρια ανόδου δεν έχουν εξαντληθεί.

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων-1

Με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,5% (από 0,9% που ήταν τον Σεπτέμβριο), η JP Morgan υπολογίζει την αρνητική επίπτωση στους κεφαλαιακούς δείκτες CET1 στις 40 μονάδες βάσης από το τρίτο τρίμηνο του 2021  σήμερα.

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων-2

Παρόλα αυτά, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν μία σχετικά υψηλή έκθεση στην αύξηση των επιτοκίων, με τις τέσσερις αυξήσεις από την ΕΚΤ που περιμένει η JP Morgan έως τα τέλη του 2023 να μεταφράζονται σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 κατά 10%, λόγω των πρόσθετων εσόδων από τόκους.

JP Morgan: Τι κερδίζουν και τι χάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την αύξηση επιτοκίων-3

Αυτό είναι αρκετό για να αντισταθμιστούν οι συνεχιζόμενες πιέσεις από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων στα κεφάλαια, ενώ υπάρχουν προοπτικές για πρόσθετο όφελος από περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων το 2024.

«Εξακολουθούν να μας αρέσουν οι ελληνικές τράπεζες καθώς τα μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων δεν απέχουν πολύ και οι προοπτικές της αύξησης των δανείων και της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων έχουν βελτιωθεί ορατά», σημειώνουν οι αναλυτές της JP Morgan.

Έπειτα από την ενίσχυση των μετοχών κατά 27% από τις αρχές του έτους, οι μετοχές εμφανίζουν σήμερα P/TBV 0,56x έναντι 0,90x του μέσου όρου της Ευρωζώνης και σύμφωνα με την JP Morgan, μπορούν να παρουσιάσουν περαιτέρω re-rating.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News