ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023

Αισιόδοξη εξακολουθεί να δηλώνει απέναντι στην Ελλάδα η Jefferies, με τον αμερικανικό οίκο να περιμένει μια ρηχή ύφεση για το 2023. Ενώ το ΧΑ κατακλύζεται από θετικές αναθεωρήσεις προβλέψεων για τα εταιρικά κέρδη,  η αγορά αρχίζει να μοιάζει λίγο ακριβή σε σχέση με τα ομόλογα, σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου. Επίσης, κάποιοι από τους μακροοικονομικούς παράγοντες τους οποίους παρακολουθούν εμφανίζουν ακόμα αρκετές ανισορροπίες.

Όπως εξηγεί η Jefferies, η Ελλάδα επιβεβαίωσε την πίστη του οίκου στην οικονομική ανάκαμψή της, με τις τουριστικές αφίξεις να αγγίζουν νέα υψηλά φέτος, βοηθώντας να ενισχυθούν το θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τα εταιρικά κέρδη. Η ισχυρή ανάπτυξη του 2022 αναμένεται να δώσει τη θέση της σε μια ρηχή ύφεση το 2023, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία αυξάνονται (ο πληθωρισμός αυξάνεται και η διαφορά του TARGET 2 είναι μεγάλη).

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023-1

Ο οίκος επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες οικονομίες που καλύπτει που υλοποιεί μεταρρυθμίσεις, θυμίζοντας ότι η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ υπογράμμιζε την πρόοδο σε τομείς όπως η ψηφιοποίηση, οι ιδιωτικοποιήσεις, η βελτίωση του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής και η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Bullish για την Ελλάδα η Jefferies: Ρηχή ύφεση το 2023-2

Για το επόμενο διάστημα, η Jefferies εντοπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο  ενεργειακό σοκ, σημειώνει ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή μετάβασή της, με το ελληνικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας να τρέχει εντελώς με καθαρές ΑΠΕ για πρώτη φορά, νωρίτερα αυτό τον μήνα. 

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

Scope: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας – Πώς θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News