BUSINESS & FINANCE

Scope: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας – Πώς θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα

Scope:   Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας – Πώς θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα

Στην αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε θετικές προχωρά η Scope, επιβεβαιώνοντας παράλληλα το rating στο BB+, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, ο οίκος μιλά για περιθώρια αναβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης στους επόμενους 12-18 μήνες.

Η ενίσχυση της στήριξης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η ευνοϊκή τροχιά του κρατικού χρέους και οι μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην αναβάθμιση των προοπτικών, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Όμως, το πολύ υψηλό κρατικό χρέος, οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος και τα δομικά προβλήματα της οικονομίας αναγνωρίζονται ως οι βασικές προκλήσεις.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Scope, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει μπει σε μία ισχυρότερη των προβλέψεων πτωτική τροχιά, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, της υψηλότερης των δυνητικών ρυθμών ανάπτυξης, του χαμηλού επιτοκιακού κόστους και της προσδοκίας για πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2023.

Την ίδια στιγμή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια και έχουν ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τους όρους χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ε.Ε. γενικότερα, κινητοποιούν επενδύσεις και ενισχύουν την ανάκαμψη.

Για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα θα χρειάζονταν:

1)      Η διατήρηση της ευρωπαϊκής στήριξης που δίνει μήνυμα μόνιμης στήριξης από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στα ελληνικά ομόλογα και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά τις επερχόμενες εκλογές και πέραν της κρίσης του κορωνοϊού.

2)      Η διατήρηση της ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής και η συνεχιζόμενη πτωτική τροχιά του χρέους.

3)      Η περαιτέρω μείωση των ρίσκων στον τραπεζικό κλάδο.

4)      Και/ή ο περιορισμός των δομικών ανισορροπιών της οικονομίας, με την ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης και της μακροοικονομικής βιωσιμότητας.

Αντίθετα, η Scope θα μπορούσε να υποβαθμίσει τις προοπτικές σε σταθερές εάν η στήριξη του Ευρωσυστήματος μειωθεί ή αποδειχθεί αναποτελεσματική, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμείνουν χαλαρές για περισσότερο χρόνο ή η οικονομία εμφανίσει πιο ισχυρή επιδείνωση, εάν τα ρίσκα στον τραπεζικό τομέα ενταθούν και πάλι και/ή εάν η δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις μειωθεί, όπως για παράδειγμα μετά τις εκλογές.

Το βασικό σενάριο της Scope μιλά για μείωση του χρέους στο 160,3% του ΑΕΠ έως το 2023 και στο 147,9% έως το 2027.

Ο οίκος έχει συνυπολογίσει στο σενάριο αυτό την επιβράδυνση της οικονομίας στο 1,1% για το 2023 και στη συνέχεια ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% το 2024 και 1,4% το 2025-27.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 5,4% το 2023 και στο 1,9% κατά μέσο όρο το 2023-27.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Οι κίνδυνοι για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Δ. Ευρώπης

Societe Generale: Προτιμά τα ελληνικά ομόλογα – Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023

JP Morgan: Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News