BUSINESS & FINANCE

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

Ο νούμερο ένα παράγοντας, που θα κρίνει μια αναβάθμιση ή ακόμα και μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, είναι το αποτέλεσμα των επερχόμενων, εκλογών, όπως προκύπτει από νέα ανάλυση της Moody’s.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, ανεξάρτητα από μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού που μπορεί να προκύψει στις επόμενες εκλογές, η συνέχιση των οικονομικών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγούσε σε καλύτερες των προβλεπόμενων μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, είναι ο βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας. Περαιτέρω βελτίωση στον τραπεζικό κλάδο θα επηρεάζει επίσης, θετικά, την πιστοληπτική αξιολόγηση.

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές-1

Αντίθετα, μια παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας που θα οδηγούσε σε στροφή από το μονοπάτι πολιτικών των τελευταίων χρόνων, επιβαρύνοντας το επιχειρηματικό κλίμα και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, θα ήταν ο βασικός λόγος για μια υποβάθμιση. Η Moody’s θα κοιτάζει για ενδεχόμενη επιβράδυνση του momentum των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η Δικαιοσύνη, η εκπαίδευση, το επιχειρηματικό κλίμα και η αγορά εργασίας.

Στους κινδύνους, οι αναλυτές αναφέρουν επίσης μια βαθύτερη των προβλέψεων ύφεση στην Ευρωζώνη, με πιο σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά. Μια ουσιαστική και με διάρκεια επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με μια απότομη επιδείνωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε υποβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στο Ba3, με σταθερές προοπτικές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της, το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από το καλό ιστορικό επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια, από την ισχυρή στήριξη από τους Ευρωπαίους πιστωτές καθώς και από την επιτάχυνση του momentum των μεταρρυθμίσεων μετά το 2019, που έχει οδηγήσει σε ορατή βελτίωση των θεσμών, της διακυβέρνησης και του τραπεζικού κλάδου.

Ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι πολύ υψηλό, η χώρα ωφελείται από την ευνοϊκή δομή του χρέους και το υψηλό αποθεματικό.  

Άλλωστε, η Moody’s σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει γρήγορα από το σοκ της πανδημίας και τα σημαντικά κοινοτικά κονδύλια, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις, αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.  

Όμως, το υψηλό ενεργειακό κόστος και το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη επιβαρύνουν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη.

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές-2

Η Moody’s περιμένει ανάπτυξη 5,2% για το 2022, με επιβράδυνση στο 1% το 2023 και ρυθμούς 1,7% το 2024. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 9,4% για φέτος, στο 2,5% για το 2023 και στο 1,7% για το 2024.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδας – Πώς θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα

Ραντεβού με επενδυτές των 30 τρισ. δολ.: Τι συζήτησαν τραπεζίτες και επιχειρηματίες στο Λονδίνο

Societe Generale: Προτιμά τα ελληνικά ομόλογα – Εφικτή η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News