ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023

Κόντρα στην συνολική τάση επιδείνωσης των δεικτών μη εξυπηρετούμενων δανείων στη Δυτική Ευρώπη θα κινηθεί η ελληνική τραπεζική αγορά, εκτιμά η Fitch στην έκθεση των προοπτικών της για τον κλάδο το 2023. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου αξιολόγησης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα θα πέσουν στο 7% στα τέλη του 2022 και περίπου στο 5% έως τα τέλη του 2023.

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023-1

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της Fitch, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει βελτιώσει σημαντικά τα θεμελιώδη του στα δάνεια τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας που παραμένουν. Έπειτα από τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα του 2022, ο οίκος εκτιμά ότι η συνολική λειτουργική κερδοφορία του κλάδου θα διατηρηθεί κοντά στο 2% του ενεργητικού (RWA), παρά τα χαμηλότερα έσοδα από το trading, καθώς οι ζημιές από τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων θα είναι μικρές όταν οι τράπεζες ολοκληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης του ενεργητικού φέτος.

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023-2

Η Fitch δίνει συνολικά ουδέτερες προοπτικές στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, όμως έχει θετικό outlook  για δύο ελληνικές τράπεζες, λόγω της προσδοκίας της για πρόσθετη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας.  

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023-3

Ο οίκος αναγνωρίζει ότι τα ρίσκα για την ποιότητα ενεργητικού θα ενταθούν λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, όμως τονίζει ότι ο σχηματισμός νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι διαχειρίσιμος, λαμβάνοντας υπόψη τα κρατικά μέτρα στήριξης  και την  μακροοικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας (στους τομείς του τουρισμού και του real estate, μεταξύ άλλων).

Fitch: Στο 5% θα πέσουν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα το 2023-4

Διαβάστε επίσης: 

Axia Research: Πόσο θα κοστίσουν στις τράπεζες οι αλλαγές που ζητά η κυβέρνηση

Moody’s για Ελλάδα: Τι θα κοιτάζει στις επόμενες εκλογές

S&P: Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν από την διόρθωση των ακινήτων – Τι λέει για Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News