Business & Finance Δευτέρα 5/12/2022, 13:47
BUSINESS & FINANCE

Axia Research: Πόσο θα κοστίσουν στις τράπεζες οι αλλαγές που ζητά η κυβέρνηση

Axia Research: Πόσο θα κοστίσουν στις τράπεζες οι αλλαγές που ζητά η κυβέρνηση

Το κόστος των παρεμβάσεων που ζητά η κυβέρνηση από τις τράπεζες, με μείωση των επιτοκίων δανείων, αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των προμηθειών, επιχειρεί να υπολογίσει η Axia Research, με την πρώτη προσέγγισή της να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συνολικό κόστος δεν θα εκτροχιάσει τους πολύ ευνοϊκούς παράγοντες που επιδρούν στα κέρδη ανά μετοχή.

Τονίζοντας ότι οι λεπτομέρειες είναι ακόμα άγνωστες, οι αναλυτές της Axia Research υπολογίζουν:

1)      Η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σημαίνει περίπου 100 εκατ. ευρώ σε χαμένα έσοδα από τόκους έναντι των εκτιμήσεών της (μέση μείωση των κερδών ανά μετοχή κατά 3%) για το σύνολο του 2023. Όμως, ο  βασικός κίνδυνος εντοπίζεται στην πιθανότητα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων και stage 2 δανείων (υψηλότερο κόστος ρίσκου) και στην πιο αργή μείωση του στοκ των κόκκινων δανείων.

2)      Η αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στο beta των καταθέσεων θα μείωνε τα κέρδη ανά μετοχή κατά 5%, με τα μοντέλα της Axia να συνυπολογίζουν ήδη έναν συνετό ρυθμό μετακύλισης 35% στα δάνεια.

3)      Η μείωση των προμηθειών κατά 20% θα μείωνε τα κέρδη ανά μετοχή κατά 4%.

Συνολικά, η επίδραση των παρεμβάσεων δεν αναμένεται να εκτροχιάσει την καλή εικόνα της κερδοφορίας του τραπεζικού τομέα, αλλά όπως σημειώνει η Axia, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό.

Οι αλλαγές αναμένεται να εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2023.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η τιμωρία του συνεπούς δανειολήπτη: Η δυσανάλογη επιβάρυνση

Τράπεζες: Λύση πακέτο για δάνεια, καταθέσεις και προμήθειες επιδιώκει η κυβέρνηση

Στεγαστικά: Τα σχέδια για την επιδότηση των δανειοληπτών – Ποιους αφορούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News