ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

DBRS για κόκκινα δάνεια: Να δοθεί παράταση στον Ηρακλή

DBRS για κόκκινα δάνεια: Να δοθεί παράταση στον Ηρακλή

Υπέρ της επέκτασης του προγράμματος Ηρακλής και πέραν του Οκτωβρίου του 2022, όταν προγραμματίζεται να λήξει, τάσσεται η DBRS Morningstar. 

Όπως εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης, η μείωση των κόκκινων δανείων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει υπάρξει δραματική, με τον δείκτη NPL να πέσει στο 7% (15 δισ. ευρώ) το τέταρτο τρίμηνο του 2021, από 41,4% (84 δισ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2019. 

DBRS για κόκκινα δάνεια: Να δοθεί παράταση στον Ηρακλή-1

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του σχεδίου Ηρακλής με το αντίστοιχο ιταλικό πρόγραμμα GACS, η DBRS επισημαίνει πως όταν αυτό ανανεώθηκε για άλλους 12 μήνες τον Μάιο του 2021, ο ιταλικός δείκτης NPL ήταν γύρω στο 4%. Αντίστοιχα, στα τέλη του τέταρτου τριμήνου του 2021, ο δείκτης NPL στην Ελλάδα βρισκόταν στο 7%. 

DBRS για κόκκινα δάνεια: Να δοθεί παράταση στον Ηρακλή-2

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, υπάρχουν φήμες ότι το ιταλικό πρόγραμμα GACS θα επεκταθεί περαιτέρω, με αυστηρότερους όρους, όπως ένα υψηλότερο κατώφλι πιστοληπτικής αξιολόγησης και μειωμένη κρατική εγγύηση. «Με δεδομένες τις προκλήσεις που φέρνουν ο πληθωρισμός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατά την άποψή μας, ίσως είναι πρόωρο να καταργηθεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο σαν τον Ηρακλή, με τη λήξη του τον Οκτώβριο του 2022», σημειώνουν.

Παράλληλα, η DBRS επισημαίνει ότι με  τη μεταβίβαση της ευθύνης των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στις εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων, η πραγματική επίλυσή τους μόλις τώρα ξεκινά και θα πάρει καιρό. 

DBRS για κόκκινα δάνεια: Να δοθεί παράταση στον Ηρακλή-3

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο οίκος σημειώνει ότι τα moratoria της πανδημίας (που έληξαν αρκετά γρήγορα), η συνεχιζόμενη στήριξη του προγράμματος Γέφυρα, οι λύσεις που προσφέρει η κάθε τράπεζα και ο νέος πτωχευτικός, σε συνδυασμό με την καλύτερη των προβλέψεων ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, απέτρεψαν τη συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων. 

Όμως, υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες για την πιθανή μελλοντική επιδείνωση των ισολογισμών των τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα πιέζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. 

Η DBRS περιμένει να δει πώς αυτές οι πιέσεις θα αντιμετωπισθούν από τα πρόσθετα κρατικά μέτρα στήριξης και τα 70 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από τα κοινοτικά προγράμματα.   

Διαβάστε επίσης: 

Ηρακλής: Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις 6,4 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο

Fitch: Πόσο θα πιεστούν τα ελληνικά νοικοκυριά από την αύξηση των επιτοκίων

Euroxx: Άθικτο το επενδυτικό story των τραπεζών – Βλέπει άνοδο έως 86%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News