BUSINESS & FINANCE

Υψηλό το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες

Υψηλό το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες

Σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με ένα χρόνο πριν έχει εκτοξευθεί το κόστος για την έκδοση ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, καθιστώντας ακριβή την άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων τύπου MREL.

Πρόκειται για τις Ελάχιστες Απαιτήσεις για Ίδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities), την τήρηση των οποίων έχει επιβάλλει το SRB (Single Resolution Board) και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, αλλά το επιπλέον μαξιλάρι που πρέπει να διαθέτουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις, όπως το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. 

Ανεβαίνουν τα spread

Ενδεικτικό της επιδείνωσης των συνθηκών είναι η εκτόξευση των spreads π.χ. για το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) που είχε εκδώσει η Εθνική τράπεζα τον Οκτώβριο του 2020 με επιτόκιο 2,75%, το spread του οποίου διαμορφώθηκε χθες στις 413 μονάδες, ανεβάζοντας το κόστος της νέας έκδοσης που πραγματοποίησε η Τράπεζα στο 7,25%. 

Αντίστοιχα στις 683 μονάδες ανήλθε το spread για την αντίστοιχη έκδοση που είχε πραγματοποιήσει η τράπεζα Πειραιώς τον Νοέμβριο του 2011 με επιτόκιο 3,875, προεξοφλώντας και το κόστος για την σημερινή έκδοση που προγραμματίζει η Τράπεζα σε επίπεδα κοντά στο 9%. 

Στις 626 μονάδες διαμορφώνεται σήμερα το spread του senior preferred ομολόγου, που είχε εκδώσει η Alpha Bank τον Δεκέμβριο του 2021 με επιτόκιο τότε 3%, ανεβάζοντας τη σημερινή τιμολόγηση μια παρόμοιας έκδοσης κοντά στο 6%, ενώ μεταξύ 5,8% και 7,4% (με spreads 335 και 482 μονάδες) βρίσκεται σήμερα το κόστος των εκδόσεων που πραγματοποίησε η Eurobank τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 με επιτόκιο 4,375% και 2% αντίστοιχα. 

Η άνοδος των spreads για τους τραπεζικούς τίτλους συνδέεται με την άνοδο των spreads του ελληνικού δημοσίου λόγω και της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ΕΚΤ μετά την λήξη του συναγερμού λόγω πανδημίας, που συνέπεσε ωστόσο με το ξέσπασμα της γεωπολιτικής κρίσης, συμπαρασύροντας σε άνοδο του ενεργειακού κόστους και εκτόξευση του πληθωρισμού. 

Οι υποχρεώσεις των τραπεζών

Κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL έχει συγκεκριμένο όριο εκδόσεων, ανά κατηγορία ομολόγων (senior preferred, Tier 2, AT1), και με βάση την προέλευση των κεφαλαίων της και την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα εκδόσεων. Το χρονικό ορόσημο για την ικανοποίηση των MREL στόχων από τις ελληνικές τράπεζες έχει μετατεθεί για το τέλος του 2025 – έναντι του 2023 που προβλέπεται για τις ευρωπαϊκές – με ενδιάμεσο στόχο τον Ιανουάριο του 2022.

Τα συνολικά κεφάλαια που θα πρέπει να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες έως τα τέλη του 2025 εκτιμώνται μεταξύ 10-12 δισ. ευρώ ανάλογα με το ύψος του σταθμισμένου ενεργητικού τους (risk weighted assets – RWA), δηλαδή τους κινδύνους που έχουν αναλάβει βάσει των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι παρά το γεγονός ότι οι στόχοι για το 2022 έχουν επιτευχθεί η πίεση εξακολουθεί να υπάρχει ενόψει του 2025, ορόσημο που αν και φαίνεται μακρινό επιβάλλει εμπροσθοβαρείς κινήσεις, έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο οι κεφαλαιακές ανάγκες να συσσωρευτούν στο τέλος της περιόδου. 

Οι στόχοι ανά τράπεζα

Για την Εθνική τράπεζα που ολοκλήρωσε χθες την έκδοση senior preferred ομολόγου, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 7,25% ο ενδιάμεσος στόχος που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο του 2022 ήταν στο 18,04% των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού, το ύψος των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στα 35,1 δισ. ευρώ. Ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί από την Τράπεζα που διαθέτει αντίστοιχο δείκτη 19,30% με βάση τα στοιχεία 9μήνου και ο νέος στόχος  για τα τέλη του 2025 έχει οριστεί στο 26,79% των RWAs.

Ο δείκτης MREL της Πειραιώς με βάση στοιχεία 9μήνου ανήλθε στο 18,3% έναντι 16,1% που ήταν η υποχρέωση έναντι του SRB με βάση τον ενδιάμεσο στόχο για τις αρχές 2022, ενώ για το τέλος του 2025 ο στόχος έχει τεθεί στο 27% με βάση τα στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού (risk weighted assets – RWA) το ύψος των οποίων διαμορφώνεται σήμερα στα  31,9 δισ. ευρώ. 

Για την Alpha Bank ο στόχος για το 2025 έχει οριστεί στο 26,87% των RWA, που με βάση τα στοιχεία 9μήνου ανέρχονται στα 34,7 δισ. ευρώ και μετά την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Τράπεζα τον Οκτώβριο με κουπόνι 7% έχει ανεβάσει τα κεφάλαια MREL στο 20,3%.  

Σε ότι αφορά την Eurobank ο στόχος για τα τέλη του 2025 έχει τεθεί στο 27,36% των RWA και μετά την έκδοση ομολόγου senior preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ που ολοκλήρωσε τον Μάιο, έχει ανεβάσει τον δείκτη MREL στο 21,3% των RWA που με βάση τα στοιχεία 9μήνου βρίσκονται σε επίπεδο ομίλου στα 42,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο για το ομόλογο – 8,5% η αρχική εκτίμηση για το επιτόκιο

Αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ανακοινώνουν οι τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Στο 7,5% η απόδοση του senior preferred ομολόγου – Άντλησε 500 εκατ. ευρώ

Πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους οι τράπεζες: Από τις πωλήσεις δανείων στις συνθετικές τιτλοποιήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News