ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ανακοινώνουν οι τράπεζες

Οι αυξήσεις θα είναι περίπου της τάξης της μισής μονάδας, αλλά θα κλιμακώνονται έως και 1% για μεγαλύτερα ποσά

Αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων ανακοινώνουν οι τράπεζες

Στην αναβίωση των προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν πέσει στο ναδίρ στοχεύει η αύξηση στα επιτόκια που αναμένεται να ανακοινώσουν από την προσεχή εβδομάδα οι τράπεζες, μετακυλίοντας ένα μέρος της ανόδου του euribor στα επιτόκια καταθέσεων των πελατών τους. Η αύξηση των επιτοκίων θα αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις που διατηρούν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες θα εφαρμοστούν οριζόντια ακόμη και για μικρές καταθέσεις με αυξήσεις που θα κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό και την διάρκεια. 

Έτσι για μικρά ποσά π.χ. των 5.000 ευρώ οι αυξήσεις θα είναι περίπου της τάξης της μισής μονάδας, αλλά θα κλιμακώνονται έως και 1% για μεγαλύτερα ποσά. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα περάσουν ένα μέρος της ανόδου του euribor, που σήμερα βρίσκεται στο 1,8% στα επιτόκια των καταθέσεων των πελατών τους, δίνοντας κίνητρο ακόμη και για μικρές αποταμιεύσεις προκειμένου να μετακινηθούν από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε κλειστούς λογαριασμούς μεγαλύτερης διάρκειας 6 ή 12 μηνών. 

Στο ναδίρ οι προθεσμιακές

Τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει σήμερα στο ναδίρ, αφού η άφθονη και φθηνή ρευστότητα που διοχέτευσε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια, διατήρησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιστορικά χαμηλά της τάξης του 0,10%. Έτσι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις είχαν εξομειωθεί με αυτά των λογαριασμών ταμιευτηρίου, αφού οι καταθέτες δεν είχαν κανένα όφελος να κρατούν τα χρήματά τους σε κλειστούς λογαριασμούς. Για τον λόγο αυτό από τα 138,8 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες μόλις τα 23,9 δισ. ευρώ είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς όταν π.χ. το 2019 η αναλογία καταθέσεων ταμιευτηρίου και προθεσμιακών ήταν 1 προς 1. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις καταθέσεις των επιχειρήσεων που ανέρχονται σε 46,7 δισ. ευρώ και από τις οποίες τα 40,3 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις μιας μέρας, δηλαδή σε λογαριασμούς όψεως. 

Το «σύνθημα» για την αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων έδωσε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση της Eurobank στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 9μήνου, εκτιμώντας ότι σταδιακά οι τράπεζες θα περάσουν το 60%-70% της αύξησης του euribor  στα επιτόκια καταθέσεων των πελατών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η τάση αυτή θα αρχίσει να αποτυπώνεται άμεσα με τις πρώτες αυξήσεις να ανακοινώνονται από την προσεχή εβδομάδα και σταδιακά θα κλιμακωθούν έως τα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2023, προεξοφλώντας την περαιτέρω άνοδο του euribor, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεπεράσει το 3% στα τέλη του 2023 και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από τα τέλη του 2024.

Ενίσχυση της ρευστότητας

Η πριμοδότηση των καταθέσεων έρχεται ως απάντηση όχι μόνο στην άνοδο του euribor που έχει ωθήσει προ τα πάνω το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει αντιστάθμισμα στις καταθέσεις. Αποτελεί αναγκαιότητα και για την διατήρηση σε υψηλά επίπεδα της ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτούν την οικονομία, μετά την λήξη του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ και τις σταδιακές αποπληρωμές που ξεκινούν από τα τέλη του χρόνου και θα κορυφωθούν σταδιακά το 2023 έως και το 2024. Οι τράπεζες θα πρέπει να υποκαταστήσουν μέρος αυτής της ρευστότητας από άλλες πηγές και όχι από τον φθηνό μηχανισμό της ΕΚΤ, όπως π.χ. η διατραπεζική και για αυτό στρέφονται εκ νέου στους καταθέτες τους που αποτελούν την βασική πηγή άντλησης ρευστότητας.

Το ύψος της ρευστότητας που έχουν αντλήσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μέσω του προγράμματος TLTRO ανέρχεται με βάση τα στοιχεία 9μήνου σε 50,6 δισ. ευρώ και αν και δεν υπάρχει λόγος το μέγεθος αυτό να υποκατασταθεί στο σύνολό τους καθώς πρόκειται για πλεονάζουσα ρευστότητα, σημαντικό μέρος της οποίας επανατοποθετείται στην ΕΚΤ, θα αυξήσει τις ανάγκες για άντληση ρευστότητας από άλλες πηγές προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους οι τράπεζες: Από τις πωλήσεις δανείων στις συνθετικές τιτλοποιήσεις

Αυξάνονται τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

Υψηλός πληθωρισμός και χαμηλά επιτόκια ροκανίζουν τις καταθέσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News