BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Θετική για την περιφέρεια – Πότε θα ανακάμψει, τι λέει για το ΧΑ

JP Morgan: Θετική για την περιφέρεια – Πότε θα ανακάμψει, τι λέει για το ΧΑ

Θετική δηλώνει απέναντι στα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης η JP Morgan, εκφράζοντας μάλιστα προτίμηση για τις αγορές της περιφέρειας, οι οποίες και θεωρεί ότι θα παρουσιάσουν καλύτερες επιδόσεις μόλις η μείωση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας επιτρέψει στις τράπεζες να υπερ-αποδώσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν discount 9% έναντι του  μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Η JP Morgan συστήνει overweight θέσεις στην Ευρωζώνη, έστω και αν αναγνωρίζει  ότι αυτή η θετική της στάση δεν θα αποδώσει όσο ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας παραμένει πρώτο θέμα στην ειδησεογραφία.  «Η σημερινή γεωπολιτική αβεβαιότητα είναι πολύ αρνητική για την περιοχή, αλλά οι επιπτώσεις της στις αγορές δεν αναμένεται να διαρκέσουν για πολύ», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου.

Άλλωστε, η JP Morgan επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναμένεται να είναι υψηλότερη από εκείνη των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 2016. 

Σε όρους P/E, οι μετοχές της Ευρωζώνης δεν απέχουν πολύ από το discount-ρεκόρ έναντι των αμερικανικών μετοχών που καταγράφηκε στα χειρότερα σημεία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.  

JP Morgan: Θετική για την περιφέρεια – Πότε θα ανακάμψει, τι λέει για το ΧΑ-1

Στους παράγοντες που επιδρούν θετικά, ο οίκος επισημαίνει επίσης την υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης (από το οποίο η Ελλάδα ωφελείται σημαντικά, με συνολικά κεφάλαια που αντιστοιχούν στο 16,6% του ΑΕΠ και με 3,96 δισ.  ευρώ να έχουν εκταμιευτεί ήδη) και την ισχυρή αγορά εργασίας, με το ποσοστό ανεργίας σε νέο χαμηλό.

Περιφέρεια

Καθώς πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορέσει να διατηρήσει τα spreads της περιφέρειας υπό έλεγχο, η JP Morgan συστήνει στους πελάτες της να προτιμήσουν την περιφέρεια έναντι των αγορών του πυρήνα. Τα χρηματιστήρια της περιφέρειας μπορεί να εμφανίζουν υπο-αποδόσεις, όμως θα τα πάνε καλύτερα μόλις η γεωπολιτική αβεβαιότητα υποχωρήσει και οι τράπεζες μπορέσουν να υπερ-αποδώσουν.

JP Morgan: Θετική για την περιφέρεια – Πότε θα ανακάμψει, τι λέει για το ΧΑ-2

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές, η JP Morgan υπολογίζει το P/E τους στο 9,5, δηλαδή σε discount 27% έναντι του μακροπρόθεσμου μέσου όρου (στο 12,9) και discount 9% έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Σε όρους τιμής/λογιστικής αξίας (0,9), οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν discount 42% έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Επίσης, οι μετοχές του ΧΑ προσφέρουν μερισματική απόδοση 2,2%.

Τα κέρδη ανά μετοχή στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν κατά 28% φέτος, 15% το 2023 και 12% το 2024, καθώς οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τις οποίες επικαλείται η JP Morgan μιλούν για ανάπτυξη 4,4% της ελληνικής οικονομίας φέτος και 1,8% το 2023.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος, υπερ-αποδόσεις και το 2023

Deutsche Bank: Το ΧΑ γλίτωσε από την «αιμορραγία» του Αυγούστου

Goldman Sachs: Υψηλότερα ο πήχυς για τις ελληνικές τράπεζες – Οι 3 λόγοι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News