ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Αθήνα και Μόσχα χέρι-χέρι στους χαμένους του Μαΐου

Deutsche Bank: Αθήνα και Μόσχα χέρι-χέρι στους χαμένους του Μαΐου

Στους μεγάλους χαμένους του Μαΐου, μαζί με το χρηματιστήριο της Μόσχας, βρέθηκε η αγορά της Αθήνας, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank. 

Έχοντας σημειώσει την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank, με άνοδο 5,1% τον Απρίλιο, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν μπόρεσε να δώσει συνέχεια στην ανοδική κίνηση. 

Deutsche Bank: Αθήνα και Μόσχα χέρι-χέρι στους χαμένους του Μαΐου-1

Ο Μάιος έκλεισε με απώλειες 3,4%, οι οποίες σχεδόν εξανέμισαν τα κέρδη της χρονιάς (+0,1%) για τις ελληνικές μετοχές. 

Έπειτα από ένα πολύ κακό ξεκίνημα της χρονιάς, ο Μάιος σηματοδότησε την πρώτη φορά μέχρι στιγμής το 2022 που η πλειοψηφία των αγορών που παρακολουθεί η Deutsche Bank βρέθηκε σε θετικό έδαφος.

Ο οίκος αποδίδει την εξέλιξη αυτή σε έναν συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve καθώς και για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού στην Κίνα. 

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης παραμένει υπαρκτός. Καθώς οι 29 από τις 38 αγορές που παρακολουθούν βρίσκονται στο κόκκινο για τη χρονιά, επισημαίνουν πως εάν η εικόνα αυτή συνεχιστεί, θα είναι η δεύτερη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.

Deutsche Bank: Αθήνα και Μόσχα χέρι-χέρι στους χαμένους του Μαΐου-2

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η μεγαλύτερη αλλαγή που σημειώθηκε στις αγορές τον Μάιο ήταν ότι το αφήγημα μετατοπίστηκε από τους κινδύνους του πληθωρισμού στους κινδύνους για την ανάπτυξη, καθώς οι επενδυτές έρχονται αντιμέτωποι με τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιγξη, τη στρατηγική zero covid στην Κίνα καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ανάπτυξη σημαίνουν ότι οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν λιγότερο επιθετικούς ρυθμούς αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τους επόμενους μήνες. 

Και ενώ οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο, η Deutsche Bank τονίζει ότι οι  ανησυχίες για τον πληθωρισμό δεν εξαφανίζονται. Το πετρέλαιο ήταν και πάλι η αγορά με τη μεγαλύτερη άνοδο τον μήνα που πέρασε, καθώς οι τιμές του μπρεντ αυξήθηκαν για 6ο συνεχόμενο μήνα (+12,3%), στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2011. 

Με δεδομένη  τη συνεχιζόμενη άνοδο σε ορισμένα βασικά εμπορεύματα, είναι πιο δύσκολο να δει κανείς σημαντικές πτώσεις στον δείκτη του πληθωρισμού, σημειώνει ο οίκος. 

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Τι να κάνετε τα χρήματά σας στον καιρό του πληθωρισμού

Γιατί η MSCI λέει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι άχρηστες

Bank of America: Υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε underweight

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News