Business & Finance Σάββατο 28/05/2022, 10:20
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η MSCI λέει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι άχρηστες

Γιατί η MSCI λέει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι άχρηστες

Οι ρωσικές μετοχές είναι «ουσιαστικά άχρηστες» παρά την αξία που φαίνεται να έχουν στο χρηματιστήριο της Μόσχας, σημειώνει η MSCI.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Χρηματιστήριο της Μόσχας έπεσε έως και 44% πριν ανακτήσει ένα μέρος αυτών των ζημιών. Ένας συνδυασμός οικονομικών κυρώσεων και μειωμένων εμπορικών συναλλαγών έχουν «γονατίσει» τη ρωσική οικονομία, αν και οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν βοηθήσει τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι ρωσικές μετοχές πιθανότατα δεν αξίζουν τις τιμές που παρουσιάζουν στο χρηματιστήριο της Μόσχας, αναφέρει η MSCI, επισημαίνοντας τις τρέχουσες τιμές στην αγορά των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου CDS. 

Οι πιθανότητες χρεοκοπίας για τις πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες της Ρωσίας στην επόμενη πενταετία έχουν αυξηθεί πάνω από το 80%, από μόλις 20% που ήταν πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τα CDS. 

Γιατί η MSCI λέει ότι οι ρωσικές μετοχές είναι άχρηστες-1

Η αποσύνδεση μεταξύ των όσων τιμολογούν οι αγορές παραγώγων για τις ρωσικές μετοχές και των σημερινών τιμών το χρηματιστήριο της Μόσχας οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία περιόρισε τη δυνατότητα των ξένων επενδυτών να κάνουν συναλλαγές στις ρωσικές μετοχές.

«Μια βασική εξήγηση για την αποσύνδεση είναι ότι οι επενδυτές που κάνουν συναλλαγές στη μία αγορά δεν κάνουν συναλλαγές στην άλλη. Οι περισσότεροι ξένοι δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές στις ρωσικές μετοχές και τα CDS είναι προσβάσιμα μόνο σε θεσμικούς επενδυτές», εξηγεί η MSCI, σύμφωνα με το Business Insider.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς η Ρωσία έκανε το ρούβλι παγκόσμιο πρωταθλητή

Ρωσία: Θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια

Bruegel: 5 λόγοι να πούμε «όχι» στην κατάσχεση πόρων της Ρωσίας 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News