ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ έλαμψε σε έναν κακό μήνα που έγραψε ιστορία

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ έλαμψε σε έναν κακό μήνα που έγραψε ιστορία

«Τρομερός» υπήρξε ο Απρίλιος για τις αγορές, σύμφωνα με τη Deutsche Bank, καθώς μόλις για δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχασε πάνω από 5% και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα σημείωσαν απώλειες άνω του 2% ταυτόχρονα.

Έπειτα από ένα κακό πρώτο τρίμηνο, ο Απρίλιος δεν έδωσε ανάσα στις αγορές, αφού παράγοντες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdowns στην Κίνα και οι εντεινόμενοι φόβοι ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ενορχηστρώσουν μία ομαλή προσγείωση των οικονομιών καθώς παλεύουν με τον υψηλό πληθωρισμό, έφεραν νέες απώλειες.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μόλις 6 από τις 38 αγορές τις οποίες παρακολουθούν έκλεισαν τον μήνα σε θετικό έδαφος, στη χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020 και το χάος των πρώτων lockdowns του κορωνοϊού (τότε μόνο 2 αγορές είχαν κλείσει σε θετικό έδαφος).

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ έλαμψε σε έναν κακό μήνα που έγραψε ιστορία-1

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσίασε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις 38 αγορές που παρακολουθεί η Deutsche Bank, με άνοδο 5,1% μέσα στον Απρίλιο. Έπειτα από τις απώλειες του 1,4% που είχε σημειώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, πλέον παρουσιάζει άνοδο 3,6% από τις αρχές του έτους.

Deutsche Bank: Πώς το ΧΑ έλαμψε σε έναν κακό μήνα που έγραψε ιστορία-2

Εν τω μεταξύ, ο Απρίλιος ήταν ένας πολύ κακός μήνας για τα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές αναθεωρούν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τις κινήσεις νομισματικής σύσφιγξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών. Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα (-3,2%) υποχώρησαν για 5ο συνεχόμενο μήνα, ανεβάζοντας τις απώλειές τους από τις αρχές του έτους στο 8,6%, ενώ τα ευρωπαϊκά ομόλογα (-3,7%) είχαν τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή τους από το 1999, όταν και ξεκινούν τα σχετικά στοιχεία που τηρεί η Deutsche Bank.

Το πετρέλαιο μπρεντ (+1,3%) ενισχύθηκε για 5ο συνεχόμενο  μήνα.

Διαβάστε επίσης: 

Jefferies: Bullish για την Ελλάδα – Ο δείκτης που την κάνει αισιόδοξη

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει την ελληνική οικονομία και τις τράπεζες ο πόλεμος

Societe Generale: 8 Ιουλίου θα αναβαθμιστεί ξανά η Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News