BUSINESS & FINANCE

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος, υπερ-αποδόσεις και το 2023

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 6,1% φέτος, υπερ-αποδόσεις και το 2023

Σχετικά ανθεκτική, χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία η Morgan Stanley, με τον οίκο να δηλώνει πολύ εποικοδομητικός απέναντι στην Ελλάδα σε σημερινή πολυσέλιδη ανάλυσή του. Όπως προβλέπουν οι αναλυτές, η ελληνική οικονομία θα υπερ-αποδώσει φέτος  έναντι των άλλων της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης 6,1%. Για το 2023, ενώ προβλέπεται σημαντική επιβράδυνση, εντούτοις η Ελλάδα αναμένεται να αποφύγει την ύφεση και να εμφανίσει και πάλι υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση της πανδημίας έχει υπάρξει ανάμεσα στις ταχύτερες στην Ευρωζώνη, με το ΑΕΠ να επιστέφει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του 2021, λόγω της ευρείας ανάκαμψης της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.

Φέτος, το άνοιγμα των οικονομιών και οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών εκτιμάται ότι ενίσχυσαν τη δραστηριότητα το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, με αποτέλεσμα η Morgan Stanley να «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης 6,1%.

«Περιμένουμε ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί φέτος τον χειμώνα, καθώς οι υψηλότερες τιμές θα πιέσουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών», σημειώνουν οι αναλυτές.

Τα μεγάλα πακέτα μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού στην οικονομία και η συνεχιζόμενη υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εκτιμάται  ότι θα στηρίξει  την ανάπτυξη το 2023.

«Συνολικά, ενώ περιμένουμε ότι το ΑΕΠ θα επιβραδύνει σημαντικά το 2023, πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μία τεχνική ύφεση και θα υπερ-αποδώσει έναντι της Ευρωζώνης», σημειώνουν οι αναλυτές, εντοπίζοντας τους κινδύνους ειδικά σε ένα σενάριο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Αισιοδοξία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Η Morgan Stanley δηλώνει πολύ εποικοδομητική απέναντι στην ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα, καθώς εκτιμά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα χρόνια ζητήματα που επηρεάζουν την οικονομία από την εποχή της κρίσης, να αυξήσει τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να μειώσει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας.

Διαβάστε επίσης: 

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,5% φέτος – Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη

BofA: Ανάπτυξη 4,4% φέτος στην Ελλάδα – Δυσκολότερο το 2023

Morgan Stanley: 1,4 τρισ. ο ενεργειακός λογαριασμός – Έτσι θα μειωθεί

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News