Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 09:02
BUSINESS & FINANCE

Κ. Μητσοτάκης: Προς πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023

Κ. Μητσοτάκης: Προς πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023

Τη μονιμοποίηση της κατάργησης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (έχει ήδη καταργηθεί για τον ιδιωτικό τομέα) προανήγγειλε για το 2023 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

«Πρόθεσή μου είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα το 2023» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας εκ νέου ότι η παραπάνω δήλωση δεν αποτελεί εξαγγελία, αλλά πρόθεση.

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον γίνουν πράξη τα παραπάνω, το 2022 θα αποτελεί την τελευταία χρονιά, κατά την οποίοι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν την εν λόγω εισφορά.

«Η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης, αντιμετωπίζοντας όμως σημαντικούς κλυδωνισμούς από επιπτώσεις, οι οποίες είναι έξω από το δικό μας έλεγχο και αναφέρομαι κυρίως στις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκε ότι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον δίνουν ανακούφιση. Επανέλαβε πάντως, ότι οι αυξήσεις θα είναι προσωρινές, ενώ διευκρίνισε ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια. 

Αυτή η προσωρινή αναταραχή, συνέχισε ο πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακυρώσει τη μεγάλη εικόνα. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η ελληνική οικονομία θα είναι  μία από τις πρωταθλήτριες στην ανάπτυξη Πιστεύω ότι το ίδιο θα ισχύσει και για το 2022». 

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον μήνα Φεβρουάριο. Από εκεί και πέρα με το οικονομικό επιτελείο θα δούμε τι θα κάνουμε. Μέχρι στιγμής τα όποια έκτακτα βοηθήματα, τις όποιες έκτακτες παροχές, έχουμε δρομολογήσει καταφέραμε και τις εξασφαλίσαμε από την υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ειδική αναφορά έκανε και στις μόνιμες φορο-ελαφρύνσεις, όπως η μείωση του φόρου στα μερίσματα, ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, η προκαταβολή φόρου, η κατάργηση του φόρου γονικής παροχής για περιουσίες έως 800.000 ευρώ κ.α. 

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα αύξηση από 1η Μαΐου, η οποία θα είναι πολύ μεγαλύτερη του 2% που δόθηκε στις αρχές του 2022. Διαβεβαίωσε δε, ότι οι συντάξεις δεν θα μείνουν για πάντα παγωμένες, χωρίς βέβαια να δεσμεύεται για άμεσες αυξήσεις. 

Ερωτηθείς για την πανδημία, τέλος ξεκαθάρισε ότι η υγειονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη. «Αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε. Ως προς την άρση των περιοριστικών μέτρων, αποσαφήνισε ότι θα γίνεται σταδιακά και με προσοχή, εκτιμώντας ότι η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη το Πάσχα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης

Τι πρέπει να πληρώσουμε τις επόμενες ημέρες

Παγίδα τα τεκμήρια μετά την αύξηση των αντικειμενικών 

Ακίνητα: Πώς θα επιστρέψει ο… ΦΜΑΠ από την πίσω πόρτα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News